Почео 17. сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи (ФОТО)

28.08.2023. 13:09
0
ИЗВОР: katera.news

Почетак Седамнаестог сабора српског изворног народног стваралаштва, под слоганом „Село моје мило од рођења“, озваничен је данас у Источној Илиџи.

Сабор ће се одржати до 3. септембра 2023. године у Војковићима у Источној Илиџи, у Културном центру Источно Ново Сарајево и у порти Храма Светог Василија Острошког на Вељинама.

Према ријечима предсједника Организационог одбора Сабора Ранка Скакавца, посјетиоци ће и ове године моћи да уживају у богатом културно-умјетничком програму.

- До сада имамо 22 пријаве, али већина друштава дође на дан такмичења и пријави се. Имамо и усмено потврђених долазака тако да планирамо да ће ове године учествовати око 60 до 70 друштава из Србије, Црне Горе, Косова и Метохије, Републике Српске, из Крајине – рекао је он.

Скакавац је рекао да припреме за Сабор интезивно трају већ два мјесеца, као и да је велики број појединаца, али и институција укључен. Потврдио је и да ће ове године Сабор уживо преносити БН телевизија, те је, како истиче, посебно важно да све прође у најбољем реду.

Истиче да ће у овогодишњем Сабору свако пронаћи нешто за себе, а поновио је и  програм који посјетиоце очекује до недјеље.

- Сутра у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, протојереј Милорад Голијан, као врстан говорник и познавалац теологије, психологије и филозофије, говориће на тему „Бог је љубав“. Осим њега, гостоваће и књижевнице са подручја Сарајевско-романијске регије на челу са Недељком Жугићем и Жељком Пржуљем – рекао је он.

Иако је у сриједу у Трнову планирано Саборско вече, оно је, како је потврдио Скакавац, отказано због смртног случаја, те се програм наставља у четвртак у порти Храма Светог Василија Острошког на Вељинама.

Како објашњава Скакавац, у 16.00 часова биће уприличена смотра гуслара и здравичара, а изабрано је двадесетак најбољих гуслара из Републике Српске, Црне Горе и Херцеговине.

Подсјетио је да је ово једини Сабор који има тематске задатке, те друштва која конкуришу за побједника морају испунити три услова.

- Потребно је да друштва напишу литерарни рад на задану тему, направе сценски приказ обичаја и доставе нам га десет дана прије самог Сабора, те да пјевају у такмичарском дијелу пјевања – рекао је он.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Друштва која су задовољила задане услове, представиће у суботу, у 14.00 часова у Културном центру Источно Сарајево, сценски приказ обичаја.

Недјеља, уједно и посљедњи дан Сабора, резервисана је за такмичарски дио - изворно пјевање у Војковићима.

- У 10.30 часова кренуће дефиле од основне школе до цркве у Војковићима, гдје ће у 11.00 часова почети такмичарски дио српског изворног пјевања, а потом и полагање вијенаца испред спомен-капеле и подизање заставе уз химну. Од 14.00 до 16.00 часова биће уприличен ручак за учеснике сабора, а у 17.00 часова биће проглашени побједници – рекао је он, те додао да ће, по завршетку програма, бити одржано народно весеље на којем ће наступити „Гоци бенд“ и Миљан Миљанић.

Генерални покровитељ Сабора је, као и претходних година, општине Источна Илиџа, а начелник ове општине Маринко Божовић истакао је задољство што је дио, како каже, једне од најважнијих манифестација у овој општини.

- Ово је манифестација у којој се Ранко и остали чланови труде да сачувају од заборава српску традицију, историју, обичаје и све оно што је карактеристично за Сарајевско-романијску регију и све оно што су наши преци радили на овом простору – рекао је Божовић.

Божовић је нагласио да извори финансирања ове манифестације долазе и из надлежног министарства Републике Срспке, из Министарства Цивилних послова БиХ, надлежних министарстава Србије, али и покрајинских министарстава која Србима у региону назначавају средства за организовање Сабора.

Божовић је позвао све грађане да присуствују Сабору и у разноврсном програму заједнички испрате учеснике.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Матеју Радовића не блиједи Сјећање на Матеју Радовића не блиједи
Удар грома направио велику материјалну штету на кући породице Матовић у Источној Илиџи (ФОТО) Удар грома направио велику материјалну штету на кући породице Матовић у Источној Илиџи (ФОТО)
Нема продаје земље на Јахорини, на потезу Влада Републике Српске Нема продаје земље на Јахорини, на потезу Влада Републике Српске
Најчитаније
 • Сјећање на Матеју Радовића не блиједи
  45m
  3
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  14h 47m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  21h 18m
  7
 • Петар Бојовић - слављен и понижен
  1h 21m
  1
 • Удар грома направио велику материјалну штету на кући породице Матовић у Источној Илиџи (ФОТО)
  3h 39m
  0