Počeo 17. sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnoj Ilidži (FOTO)

28.08.2023. 13:09
0
IZVOR: katera.news

Početak Sedamnaestog sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, pod sloganom „Selo moje milo od rođenja“, ozvaničen je danas u Istočnoj Ilidži.

Sabor će se održati do 3. septembra 2023. godine u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo i u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Sabora Ranka Skakavca, posjetioci će i ove godine moći da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

- Do sada imamo 22 prijave, ali većina društava dođe na dan takmičenja i prijavi se. Imamo i usmeno potvrđenih dolazaka tako da planiramo da će ove godine učestvovati oko 60 do 70 društava iz Srbije, Crne Gore, Kosova i Metohije, Republike Srpske, iz Krajine – rekao je on.

Skakavac je rekao da pripreme za Sabor intezivno traju već dva mjeseca, kao i da je veliki broj pojedinaca, ali i institucija uključen. Potvrdio je i da će ove godine Sabor uživo prenositi BN televizija, te je, kako ističe, posebno važno da sve prođe u najboljem redu.

Ističe da će u ovogodišnjem Saboru svako pronaći nešto za sebe, a ponovio je i  program koji posjetioce očekuje do nedjelje.

- Sutra u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, protojerej Milorad Golijan, kao vrstan govornik i poznavalac teologije, psihologije i filozofije, govoriće na temu „Bog je ljubav“. Osim njega, gostovaće i književnice sa područja Sarajevsko-romanijske regije na čelu sa Nedeljkom Žugićem i Željkom Pržuljem – rekao je on.

Iako je u srijedu u Trnovu planirano Saborsko veče, ono je, kako je potvrdio Skakavac, otkazano zbog smrtnog slučaja, te se program nastavlja u četvrtak u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Kako objašnjava Skakavac, u 16.00 časova biće upriličena smotra guslara i zdravičara, a izabrano je dvadesetak najboljih guslara iz Republike Srpske, Crne Gore i Hercegovine.

Podsjetio je da je ovo jedini Sabor koji ima tematske zadatke, te društva koja konkurišu za pobjednika moraju ispuniti tri uslova.

- Potrebno je da društva napišu literarni rad na zadanu temu, naprave scenski prikaz običaja i dostave nam ga deset dana prije samog Sabora, te da pjevaju u takmičarskom dijelu pjevanja – rekao je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Društva koja su zadovoljila zadane uslove, predstaviće u subotu, u 14.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo, scenski prikaz običaja.

Nedjelja, ujedno i posljednji dan Sabora, rezervisana je za takmičarski dio - izvorno pjevanje u Vojkovićima.

- U 10.30 časova krenuće defile od osnovne škole do crkve u Vojkovićima, gdje će u 11.00 časova početi takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja, a potom i polaganje vijenaca ispred spomen-kapele i podizanje zastave uz himnu. Od 14.00 do 16.00 časova biće upriličen ručak za učesnike sabora, a u 17.00 časova biće proglašeni pobjednici – rekao je on, te dodao da će, po završetku programa, biti održano narodno veselje na kojem će nastupiti „Goci bend“ i Miljan Miljanić.

Generalni pokrovitelj Sabora je, kao i prethodnih godina, opštine Istočna Ilidža, a načelnik ove opštine Marinko Božović istakao je zadoljstvo što je dio, kako kaže, jedne od najvažnijih manifestacija u ovoj opštini.

- Ovo je manifestacija u kojoj se Ranko i ostali članovi trude da sačuvaju od zaborava srpsku tradiciju, istoriju, običaje i sve ono što je karakteristično za Sarajevsko-romanijsku regiju i sve ono što su naši preci radili na ovom prostoru – rekao je Božović.

Božović je naglasio da izvori finansiranja ove manifestacije dolaze i iz nadležnog ministarstva Republike Srspke, iz Ministarstva Civilnih poslova BiH, nadležnih ministarstava Srbije, ali i pokrajinskih ministarstava koja Srbima u regionu naznačavaju sredstva za organizovanje Sabora.

Božović je pozvao sve građane da prisustvuju Saboru i u raznovrsnom programu zajednički isprate učesnike.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 26m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 10m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 23m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 37m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    1h 55m
    0