Почео „Лут фест 2024" У Источном Сарајеву

22.09.2024. 20:18
0
ИЗВОР: katera.news

У Народном позоришту Источно Ново Сарајево, вечерас је отворен 25. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2024 “.

Пратећи програм ове године  је многобројан а неки од њих су Мастерклас предавање о првим почецима луткарства које ће одржати проф. Боњо Лугов и проф. др Константин Каракостов и интерактивна радионица коју ради Софија Буланова из Естоније, рекао је директор и селектор овог фестивала Витомир Митрић.

- Можемо рећи да је ово један од фестивала у регији који најдуже траје и који се бави искључиво луткарством. Говор луткарским језиком је велика радост за дјецу Источног Сарајева а на неки начин и едукује публику. Ове године имамо 11 представа у такмичарском програму фестивала а фестивалска награда је "Златна анима" – навео је Митрић.

Члан жирија Валентина Фурсова из Естоније  изразила је своје велико задовољство и захвалност за присуство на овогодишњем "Лут фесту".

-  Први пут смо била у Источном Сарајеву 2015. године а ове године сам и међу члановима жирија. Јако ми је драго што сам вечерас овдје јер се на овом фестивали играју представе изузетно великог квалитета - навела је она.

Посјетилац фестивала, шестогодишњи Стефан Куртеш, изразио је одушевљење које је представа оставила на њега и реко да је управо «Мала сирена» његова омиљена представа.

Фестивал је отворен представом Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке "Мала сирена", у режији Бисерке Колевске.

Већ четврт вијека, фестивал организује "Форум театар" из Источног Сарајева, који има статус репрезентативног удружења у области позоришне умјетности Републике Српске.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

На 25. "Лут фесту" представе су оцјењивала два жирија.

Међународни стручни жири чине професор Боњо Лунгов из Бугарске, Валентина Фурсова из Естоније и професор Младен Јанковић из Републике Српске а жири новинара и критике  били су новинар Новинске агенције Републике Српске СРНА Огњен Беговић, предсједник и чланови, професор и редитељ из Бугарске Константин Каракостов, те Бранко Пјевић, етнолог и антрополог.

Фестивал финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспором, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија "Бамби" и Туристичка организација Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Паљани прваци Балкана у Џију-џицу Паљани прваци Балкана у Џију-џицу
Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    8h 31m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    9h 44m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    10h 24m
    0
  • Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
    8h 20m
    0
  • Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
    2h 47m
    0