Počeo „Lut fest 2024" U Istočnom Sarajevu

22.09.2024. 20:18
0
IZVOR: katera.news

U Narodnom pozorištu Istočno Novo Sarajevo, večeras je otvoren 25. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2024 “.

Prateći program ove godine  je mnogobrojan a neki od njih su Masterklas predavanje o prvim počecima lutkarstva koje će održati prof. Bonjo Lugov i prof. dr Konstantin Karakostov i interaktivna radionica koju radi Sofija Bulanova iz Estonije, rekao je direktor i selektor ovog festivala Vitomir Mitrić.

- Možemo reći da je ovo jedan od festivala u regiji koji najduže traje i koji se bavi isključivo lutkarstvom. Govor lutkarskim jezikom je velika radost za djecu Istočnog Sarajeva a na neki način i edukuje publiku. Ove godine imamo 11 predstava u takmičarskom programu festivala a festivalska nagrada je "Zlatna anima" – naveo je Mitrić.

Član žirija Valentina Fursova iz Estonije  izrazila je svoje veliko zadovoljstvo i zahvalnost za prisustvo na ovogodišnjem "Lut festu".

-  Prvi put smo bila u Istočnom Sarajevu 2015. godine a ove godine sam i među članovima žirija. Jako mi je drago što sam večeras ovdje jer se na ovom festivali igraju predstave izuzetno velikog kvaliteta - navela je ona.

Posjetilac festivala, šestogodišnji Stefan Kurteš, izrazio je oduševljenje koje je predstava ostavila na njega i reko da je upravo «Mala sirena» njegova omiljena predstava.

Festival je otvoren predstavom Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke "Mala sirena", u režiji Biserke Kolevske.

Već četvrt vijeka, festival organizuje "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, koji ima status reprezentativnog udruženja u oblasti pozorišne umjetnosti Republike Srpske.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na 25. "Lut festu" predstave su ocjenjivala dva žirija.

Međunarodni stručni žiri čine profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, Valentina Fursova iz Estonije i profesor Mladen Janković iz Republike Srpske a žiri novinara i kritike  bili su novinar Novinske agencije Republike Srpske SRNA Ognjen Begović, predsjednik i članovi, profesor i reditelj iz Bugarske Konstantin Karakostov, te Branko Pjević, etnolog i antropolog.

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljani prvaci Balkana u Džiju-džicu Paljani prvaci Balkana u Džiju-džicu
Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I
Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    7h 35m
    2
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    9h 28m
    0
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    8h 48m
    0
  • Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa
    7h 24m
    0
  • Kakvo nas vrijeme sutra očekuje?
    3h 28m
    0