Почео Петровски пост

01.07.2024. 08:38
0
ИЗВОР: srna.rs

За вјернике Српске православне цркве /СПЦ/ данас је почео Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се послије силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповијед.

Пост је познат и као Апостолски и Љетни пост, а завршава се 12. јула, на Петровдан, празник који је посвећен светитељима Петру и Павлу.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс.

Најдуже може трајати шест недјеља и најкраће једну седмицу и један дан. Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима.

Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који, такође, траје више недјеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Осим Петровског, у љетном периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Успења Пресвете Богородице. Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тијела.

Сврха поста, како кажу правила вјере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, ријечи и дјела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су примјер потом слиједили Богородица и апостоли.

Свети Јован Лествичник, велики учитељ вјере, записао је у својим поукама да је "пост гашење пламена тјелесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, спас од огрубјелости, олакшица сна".

У народу влада увјерење да онај ко може да се уздржи од прекомјерног јела, има снаге и да се уздржи од злих мисли и дјела.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра почиње Петровски пост Сутра почиње Петровски пост
Петровски пост почиње 1. јула, ово су правила којих се придржавају вјерници Петровски пост почиње 1. јула, ово су правила којих се придржавају вјерници
Почео Петровски пост Почео Петровски пост
Најчитаније
  • Возач камиона у 15 минута учествовао у три саобраћајне незгоде
    10h 38m
    1
  • Професор доктор Коста Тодоровић: Пионир српске епидемиологије
    5h 41m
    1
  • Гибаница од ломљених кора
    3h 31m
    0
  • Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије
    7h 23m
    0
  • У понедјељак у Палама комеморација поводом смрти Уроша Пене
    13h 37m
    0