Почетак суђења Ганићу 21. септембра

17.08.2022. 11:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Главни претрес пред Судом БиХ у предмету који се води против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих војних и полицијских функционера за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године у Сарајеву почеће пред Судом БиХ 21. септембра.

На статусној конфернецији данас је договорена динамика одржавања главног претреса, а Тужилаштво БиХ је најавило да ће одустати од неких предложених свједока који су умеђувремену преминули.

Осим Ејупа Ганића оптужница, која је подигнута 27. априла, терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића, те Махира Жишку.

Тужилац Тужилаштва БиХ у овом предмету Младен Вукојичић рекао је да ће му на првом рочишту главног претреса бити потребно око 45 минута да прочита оптужницу, као и око сат времена да изнесе уводне ријечи.

Фуртула је нагласио да постоји могућност да ће неки свједоци свједочити линком јер живе у иностранству, као и да нико од свједока Тужилаштва до сада ниј еизразио потребу да буде заштићени свједок.

Одбране скоро свих оптужених изјасниле су се да ће, такође, на првом рочишту износити уводне ријечи.

Адвокат Лејла Човић, која у овом предмету брани првооптуженог Ејупа Ганића, рекла је новинарима након статусне конференцији да би суђење могло трајати најмање три до четири године.

- У овом тренутку преурањено је говорити о дужини трајања поступка, али извјесно је, према информацијама које смо добили данас и пракси овог Суда, да ће ово бити вишегодишнје суђење - рекла је Човићева.

Оптужени се терете да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Оптужница их терети да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се терете и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те помагали починиоцима након извршеног злочина.

Почетак главног претреса предсједавајући судског вијећа Дарко Самарџија заказао је за 13 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 5m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 38m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 12m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 10m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 18m
    0