Почиње 65. Међународни сајам књига у Београду

23.10.2022. 10:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Академик Душан Ковачевић отвориће данас 65. Међународни београдски сајам књига на којем ће се представити 400 излагача, међу којим и издавачи из Републике Српске.

Отварању сајма присуствоваће министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која ће потом са министром културе и информисања Србије Мајом Гојковић посјетити штанд Републике Српске.

У оквиру сајма Представништво Републике Српске у Србији, уз подршку Министарства просвјете и културе Српске, организује 12. репрезентативни наступ Републике Српске под називом: "Читајмо заједно - ћирилицом".

Слоган овогодишњег сајма је "Повратак написаних", а почасни гост је Румунија.

На отварању манифестације учеснике и посјетиоце ће поздравити румунски писац Мирча Динеску у име почасног госта сајма.

Најпознатији гост Сајма књига, како су раније најавили организатори, биће француски писац Патрик Бесон, а овогодишњи програм конципиран је у седам цјелина.

У оквиру програмског циклуса "Вријеме памћења", поводом годишњица рођења Иве Андрића, Борислава Пекића и Васка Попе, разговараће се о ауторитету књижевне критике и приређивању критичких издања.

Циклус "Мислити о књизи" посвећен је горућим темама на књижевној и издавачкој сцени, "О умјетности и култури" капиталним издањима, а "Поштована дјецо" – писцима за дјецу.

Циклус "Пишем, дакле постојим" представиће домаће и стране писце, а у програмској цјелини "Дијалози" књижевници ће размјењивати мишљења о књижевности и умјетности.

На изложбеном простору у три хале биће представљено око 400 излагача из земље и иностранства.

Осим Румуније, као земље почасног госта, учествују издавачи из Црне Горе, Хрватске, БиХ, Италије, Мађарске, Немачке, Русије, Кине, Швајцарске, Египта, Индије и Пољске.

Сајам ће свечано бити отворен у 18.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    3h 10m
    2
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    12h 2m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    5h 53m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    9h 38m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    23h 11m
    0