Почиње дводневна манифестација “Поетски дани Даре Секулић“ у Источном Сарајеву

08.04.2024. 11:43
0
ИЗВОР: katera.news

Манифестација "Поетски дани Даре Секулић" биће одржани 11. и 12. априла у Источном Сарајеву под мотом "Књиге су исто што и људи".

Један од покровитеља манифестације је и општина Источно Ново Сарајево, а замјеник начелника Александар Костовић навео је да ова локална заједница његује културу сјећања на стваралаштво Даре Секулић.

- Њено стваралаштво је посљедњих деценија било везано за ову општину и град Источно Сарајево и ово је само један од начина да сачувамо сјењаће на њу – рекао је он.

Од ове године су организатори манифестације Културни центар Источно Ново Сарајево, Матична библиотека Источно Сарајево и "Форум театар" успоставили књижевну награду за необјављену збирку пјесама на српском језику, писану ћириличним писмом.

Према ријечима Саше Кнежевића, професора на Катедри за србистику Универзитета у Источном Сарајеву и једног од чланова жирија, добитник награде је Сара Новковић Тепшић из Кљајићева  Србији.

- Важно је да награђено дјело има неку заједничку поетску нит са ствараоцем по којем награда носи име – навео је он.

Он је додао да стварање културног идентитета није могуће без значајнијих и великих стваралаца којих се на овај начин „не само сјећамо него их и враћамо у живот“.

Кнежевић је подсјетио да су право учешћа на конкурсу имале пјесникиње старости до 30 година.

У четвратак, 11. априла у 13.00 часова планиран је округли сто о Дарином пјесништву, а према Кнежевићевим ријечима, да бисмо приказали неког ствараоца у свјетлу које је неопходно за будуће генерације, он мора бири проучаван и на критичком и на научном нивоу.

- Надамо се да ћемо успјети краћа излагања објавити у неком књижевном часопису у цјелини и да ће то бити коријен из којег ће, надам се, почети да ниче стабло научног дискурса о поезији и прози Даре Секулић – истакао је Кнежевић.

Он је додао да ће о дјелима Даре Секулић говорити пјесници и универзитетски професори, међу којима су Сунчица Денић, Маријана Митрић, Станислав Станковић, Мирослав Цера Михаиловић, Данијела Мрда, Ивана Куљанин, Мирко Вуковић, Борис Ђорем, Недељко Бабић, Мирјана Кусмук и Раденко Кела.

Слика

Шеф кабинета начелника општине Источна Илиџа, која је подржала ову манифестацију, Предраг Шаровић навео је да ова локална заједница подржава културне манифестације, те да чува успомену на људе које су у свом деценијском раду стварали велика књижевна дјела.

- На подручју наше локалне заједнице имамо културне манифестације “Дани Симеона Милутиновића Сарајлије“, “Моме Капора“, “Жарка Видовића“, а подржавамо и “Поетске дане Даре Секулић“ и вјерујем да ће тако бити и убудуће – рекао је он.

Божидар Новаковић, директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа, навео је да ће бити медијски покровитељи ове манифестације.

- Сматрамо да манифестацији има велики значај за наше локалне заједнице, град Источно Сарајево и Републику Српску – рекао је он.

Витомир Митрић, предсједник „Форум театра изјавио је да ће награђена збирка бити штампана у издању Матичне библиотеке, те да су поетски дани Даре Секулић“ ове године организационо најсложенији.

У оквиру манифестације премијерно ће бити приказан и документарни филм "Чекајући крст" у његовој режији.

Према програму овогодишње манифестације, исти дан од 17.30 часова биће уприличено и умјетничко вече под називом "Књиге су исто што и људи", музичко-поетски рецитал Војници регрути” поема Даре Секулић посвећена страдалима у Добровољачкој улици.

У петак, 12. априла у 10.00 часова организатори ће посјетити Дарин гроб на православном гробљу Свети Марко у Сарајеву.

Покровитељи манифестације су град Источно Сарајево, те општине Истоично Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 33m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 38m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 21m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 27m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 35m
    0