Počinje dvodnevna manifestacija “Poetski dani Dare Sekulić“ u Istočnom Sarajevu

08.04.2024. 11:43
0
IZVOR: katera.news

Manifestacija "Poetski dani Dare Sekulić" biće održani 11. i 12. aprila u Istočnom Sarajevu pod motom "Knjige su isto što i ljudi".

Jedan od pokrovitelja manifestacije je i opština Istočno Novo Sarajevo, a zamjenik načelnika Aleksandar Kostović naveo je da ova lokalna zajednica njeguje kulturu sjećanja na stvaralaštvo Dare Sekulić.

- Njeno stvaralaštvo je posljednjih decenija bilo vezano za ovu opštinu i grad Istočno Sarajevo i ovo je samo jedan od načina da sačuvamo sjenjaće na nju – rekao je on.

Od ove godine su organizatori manifestacije Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Matična biblioteka Istočno Sarajevo i "Forum teatar" uspostavili književnu nagradu za neobjavljenu zbirku pjesama na srpskom jeziku, pisanu ćiriličnim pismom.

Prema riječima Saše Kneževića, profesora na Katedri za srbistiku Univerziteta u Istočnom Sarajevu i jednog od članova žirija, dobitnik nagrade je Sara Novković Tepšić iz Kljajićeva  Srbiji.

- Važno je da nagrađeno djelo ima neku zajedničku poetsku nit sa stvaraocem po kojem nagrada nosi ime – naveo je on.

On je dodao da stvaranje kulturnog identiteta nije moguće bez značajnijih i velikih stvaralaca kojih se na ovaj način „ne samo sjećamo nego ih i vraćamo u život“.

Knežević je podsjetio da su pravo učešća na konkursu imale pjesnikinje starosti do 30 godina.

U četvratak, 11. aprila u 13.00 časova planiran je okrugli sto o Darinom pjesništvu, a prema Kneževićevim riječima, da bismo prikazali nekog stvaraoca u svjetlu koje je neophodno za buduće generacije, on mora biri proučavan i na kritičkom i na naučnom nivou.

- Nadamo se da ćemo uspjeti kraća izlaganja objaviti u nekom književnom časopisu u cjelini i da će to biti korijen iz kojeg će, nadam se, početi da niče stablo naučnog diskursa o poeziji i prozi Dare Sekulić – istakao je Knežević.

On je dodao da će o djelima Dare Sekulić govoriti pjesnici i univerzitetski profesori, među kojima su Sunčica Denić, Marijana Mitrić, Stanislav Stanković, Miroslav Cera Mihailović, Danijela Mrda, Ivana Kuljanin, Mirko Vuković, Boris Đorem, Nedeljko Babić, Mirjana Kusmuk i Radenko Kela.

Slika

Šef kabineta načelnika opštine Istočna Ilidža, koja je podržala ovu manifestaciju, Predrag Šarović naveo je da ova lokalna zajednica podržava kulturne manifestacije, te da čuva uspomenu na ljude koje su u svom decenijskom radu stvarali velika književna djela.

- Na području naše lokalne zajednice imamo kulturne manifestacije “Dani Simeona Milutinovića Sarajlije“, “Mome Kapora“, “Žarka Vidovića“, a podržavamo i “Poetske dane Dare Sekulić“ i vjerujem da će tako biti i ubuduće – rekao je on.

Božidar Novaković, direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, naveo je da će biti medijski pokrovitelji ove manifestacije.

- Smatramo da manifestaciji ima veliki značaj za naše lokalne zajednice, grad Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku – rekao je on.

Vitomir Mitrić, predsjednik „Forum teatra izjavio je da će nagrađena zbirka biti štampana u izdanju Matične biblioteke, te da su poetski dani Dare Sekulić“ ove godine organizaciono najsloženiji.

U okviru manifestacije premijerno će biti prikazan i dokumentarni film "Čekajući krst" u njegovoj režiji.

Prema programu ovogodišnje manifestacije, isti dan od 17.30 časova biće upriličeno i umjetničko veče pod nazivom "Knjige su isto što i ljudi", muzičko-poetski recital Vojnici regruti” poema Dare Sekulić posvećena stradalima u Dobrovoljačkoj ulici.

U petak, 12. aprila u 10.00 časova organizatori će posjetiti Darin grob na pravoslavnom groblju Sveti Marko u Sarajevu.

Pokrovitelji manifestacije su grad Istočno Sarajevo, te opštine Istoično Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 26m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    2h 50m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    23h 43m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    17h 34m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    2h 44m
    0