Почиње градња нове цркве у селу Романи за окупљање генерација

06.08.2022. 20:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопросвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је у селу Романи, у општини Калиновик, освештао земљиште и поставио крст за изградњу нове цркве.

Митрополит Хризостом је бројним вјерницима, који су везани на различите начине за Романе, рекао да је ово мјесто благодат Божија која се излива на све.

- Ово је невјероватан дан, толико година и вијекова одлучили сте да подигнете храм у свом мјесту - рекао је Хризостом.

Он је додао да је ово велики дан и догађај управо због тога што је народ овог мјеста одлучио да подигне цркву у којој ће се Богу молити.

- Ово је невјероватан догађај као завјет за све који су овдје живјели прије нас и за оне који ће овдје долазити након вас - поручио је митрополит Хризостом.

Поред многобројних потомака из села Романи, овај свечани чин су увеличали вјерници из Парохије загорске и других парохија.

Ктитор Тодор Окука, и сви они који су на различите начине везани за Романе, рекао је да ће ово постати свето мјесто које ће јаче и више окупљати мјештане, ма гдје они били.

Присутни нису скривали одушевљење, као ни захвалност Тодору Окуки, ктитору изградње цркве.

Ромањани су данас остварили сан, и уз подигнути крст нашли свој духовни и душевни мир. Црква ће бити грађена уз сеоско гробље које је старо неколико стотина година.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 12m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 41m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 59m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 55m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 7m
    0