Почиње настава у основним и средњим школама у Републици Српској

21.01.2021. 09:33
0
ИЗВОР: Срна

Настава у другом полугодишту школске 2020/2021. године данас почиње у основним и средњим школама у Републици Српској.

У саопштењу из Министарства просвјете и културе Републике Српске истиче се да су у свим основним и средњим школама обезбијеђени сви хигијенско-епидемолошки услови, те да ће цјелокупан наставни процес бити организован према утврђеном Плану организовања рада у основним и средњим школама и ђачким домовима у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона.

План организовања рада у школама, како се наводи, у потпуности је усклађен са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите, те Института за јавно здравство Републике Српске, као и сам начин дјеловања и процедуре у случајевима евентулане појаве симптома ковида 19 током боравка у школи код ученика или наставника.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изразила задовољство што епидемиолошка ситуација дозвољава да се школска година настави у редовном термину, иако је било недоумица да ли ће распуст бити продужен до 1. фебруара.

- Били смо спремни и за тај сценарио, али подаци Института за јавно здравство Српске јасно су показали да за тим нема потребе, јер је епидемиолошка ситуација сада повољнија него што је била у децембру и ранијих мјесеци - рекла је Срни Тривићева.

Када је ријеч о организацији наставе, она је напоменула да ће и даље часови трајати 20, односно 30 минута, а ученици ће бити распоређени по групама, као што је то било и до сада.

- Веома је значајно да и даље будемо обазриви, када је ријеч о спречавању ширења вируса корона, јер знамо да се још налазимо у ванредној ситуацији, те треба да поштујемо све мјере које су нам важне да сачувамо здравље запослених у школама, али и ученика - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, сада је тешко предвидјети да ли ће се до краја школске године створити услови да трајање часова буде продужено, али је свакако тежња да се то и деси.

- Надамо се да ће се вакцинисање становништва, не само у Српској, него и у региону, посљедично одразити на ширење вируса, односно да се смањи број обољелих од вируса корона. Док год се то не деси, не можемо очекивати да ће доћи до другачије организације наставе - напоменула је Тривићева.

Она је истакла значај одговорног понашања радника у школама и предшколским установама, али и ученика и дјеце, који су прихватили озбиљност ситуације, те што није било никаквих проблема у примјењивању правила понашања у објектима.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела вакцинација против ХПВ вируса Почела вакцинација против ХПВ вируса
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Ови манастири у Републици Српској су старији од Америке Ови манастири у Републици Српској су старији од Америке
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву ноћас горјела четири аутомобила
  7h 8m
  1
 • Оштећена три возила у пожару у Спасовданској улици
  9h 51m
  0
 • Крађа из маркета у Источном Новом Сарајеву
  10h 5m
  1
 • Горјело ауто у Миљевићима
  10h 8m
  2
 • Годишњица напада на свештеничку породицу Старовлах на Палама
  11h 47m
  0