Почиње обиљежавање Дана манастира на Равној Романији

10.08.2021. 09:33
0
ИЗВОР: СРНА

Дан манастира Светог Георгија на Равној Романији биће обиљежен данас и сутра духовним и културним садржајима.

Манастир Светог Георгија на Равној Романији освештан је 11. августа 2002. године, а на његовим унутрашњим зидовима уписана су имена 4.100 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.

Настојатељ манастира на Равној Романији архимандрит Андреј рекао је Срни да ће обиљежавање Дана манастира почети вечерњим богослужењем од 18.00 часова, а потом народним саборовањем и весељем у порти храма.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће сутра Свету архијерејску литургију, када ће бити служен и помен за пострадале војнике и војсковође у одбрамбеним биткама и ратовима.

Литургија поводом Дана освештања, отварања манастира и сјећања на српске борце почеће у 9.00 часова.

Из соколачке Установе за културу "Перо Косорић" најавили су манифестацију 24. "Госпојинске вечери културе", са програмом "Теби, горо Романијо".

Вршилац дужности директора ове установе Душка Лукић рекла је Срни да ће у оквиру ове манифестације у порти манастира на Равној Романији наступити велики број културно-умјетничких друштава и изворних пјевачких група, те извођача на традиционалним инструментима.

- Ове године очекујемо пјеснике, гусларе, фрулаше и 12 етно-група, те више удружења која ће презентовати народну-кухињу и народне рукотворине романијско-гласиначког краја - навела је Лукићева.

У порти манастира Светог Георгија сутра ће бити одржани и Дан меда и љекобиља, а гости славља на Романији биће и организатори традиционалне "Купусијаде" из Мрчајеваца.

Коментари 0
Повезане вијести
Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима
У четвртак научни скуп "Хајдуци у српској историји и памћењу" У четвртак научни скуп "Хајдуци у српској историји и памћењу"
Митрополит Хризостом служи у петак на Равној Романији Митрополит Хризостом служи у петак на Равној Романији
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    14h 7m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    12h 9m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    11h 2m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    11h 7m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    10h 10m
    1