Почиње снимање филма о животу Даре Секулић

21.11.2022. 10:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Продукција "Први кадар" из Источног Сарајева данас почиње снимање документарног филма "Чекајући крст" аутора и редитеља Витомира Митрића о животу и књижевном стваралаштву Даре Секулић.

- Радња филма обједињује свеукупно књижевно стваралаштво и живот Даре Секулић које ће из врло различитих положаја стварности и сна, живота и смрти, борбе и помирења, вјеровања и сумње, исконске повезаности али и антагонизма међу људима тражити свој смирај и спокој душе чекајући крст - појашњава Митрић за Срну.

Према његовим ријечима, кроз игране сцене, одређених сегмената из живота и рада књижевнице Даре Секулић, проткане поезијом и музиком на њене стихове и архивским материјалом у коме Дара говори о свом животу, фотографије са сахране, кадрова помена из цркве у Пискавици и израде крста, који чека, дочараће се њена исконска духовност и значај у очувању српске поезије страдања и патње.

Кроз синтезу поезије и слике, истиче он, добија се глас патничког, трпког лиризма, глас неутаживог бола егзистенције, али и глас умне воље да се судбина, лична и судбина рода, прими и и поднесе.

Митрић додаје да се овај документарни образовни тв-серијал састоји од двије епизоде/емисије "Јека Горе Петрове" и филма "Чекајући крст".

- Серијал је намијењен широј телевизијској публици, али посебан значај има за млађу публику. Нове генерације, које живе у дигиталном добу не знају да препознају и доживе праве пјесничке вриједности и значај српског језика, књижевности и културе - навео је режисер овог филма.

Митрић каже да је серијал настао с циљем да се сачувају српски језик и књижевна и духовна култура од заборава и да би се нове генерације боље упознале о стваралаштву књижевнице и пјесникиње Даре Секулић кроз занимљив телевизијски садржај.

У Сарајеву је 12. априла 2021. године преминула Дара Секулић /91/, према мишљењу многих, најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић.

Секулићева је имала дуг и трауматичан животни пут, који се окончао у породичном кругу у Сарајеву.

- Њен живот битно су означила два рата, двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна, којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланове бројне породице Секулића, те траума из времена рата у БиХ деведесетих година пошрлог вијека, када је поново морала искусити драму избјеглиштва - подсјетио је Митрић.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 55m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 19m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 48m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 25m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 40m
    0