Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља

23.11.2023. 12:03
0
ИЗВОР: Танјуг

Замјеник предсједника Српске радикалне странке Александар Шешељ потврдио је за Танјуг да је подигнута хашка оптужница против његовог оца, лидера радикала Војислава Шешеља, као и још четворо функционера странке - Миљана Дамјановића, Љиљане и Огњена Михајловића и Мирољуба Игњатовића.

Оптужницу је подигао Међународни резидуални механизам у Хагу, насљедник Хашког трибунала.

- Тачно је да је оптужница подигнута. Ријеч је о новој оптужници за непоштовање суда. То је измишљено дјело које је Хашки трибунал сам себи дао за право да уведе као кривично дјело и то значи да шта год они процијене да је непоштовање суда могу да оптуже некога - рекао је Александар Шешељ.

Додао је да је ова оптужница подигнута јер су радикали објављивали књиге и друге штампане материјале, као и видео и аудио материјале "који разоткривају на који начин су у Хашком трибунали свједоци оптужбе били", како је рекао, "инструирани и поткупљени да свједоче против Војислава Шешеља у његовом основном предмету".

Александар Шешељ сматра да подизање нове оптужнице у предизборном периоду није случајно, јер како каже, "Хашки трибунал као политички инструмент зарад интереса и рачуна САД прати политичку ситуацију и сасвим је могуће да су на основу тога процијенили да баш сада подигну оптужницу".

Према његовој оцјени, рухеч је о новом прогону СРС од стране Хашког трибунала, као инструмента САД, који траје више од 20 година са крајњом намјером да уништи ову странку као главног противника за остваривање циљева САД у Србији.

Одговарајући на питање шта је даље за очекивати поводом подизања оптужнице, Александар Шешељ је рекао да мисли да не долази у обзир да власт у Србији изручи било кога Хашком трибуналу.

- На тај начин би се сврстала у ред најгорих властодржаца у Србији послије 5. октобра. Мислим да у оквиру владајуће партије и коалиције не постоји било каква спремност да до тога дође - рекао је он.

Александар Шешељ је навео да "радикали настављају своју политичку борбу и да их подизање оптужнице неће у томе омести".

Коментари 0
Повезане вијести
Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске? Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске?
Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића
Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић
Најчитаније
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  11h 48m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  10h 12m
  0
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  2h 19m
  0
 • Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице
  10h 27m
  0
 • Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер
  23h 16m
  0