Подигнута оптужница против Неџада Ћехића за убиство заробљених српских војника

03.08.2023. 12:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Неџада Ћехића званог Ћеха /51/, која га терети за убиство најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године.

Ћехић се терети да је, приликом напада такозване Армије БиХ на положаје Војске Републике Српске /ВРС/ у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука на подручју Босанске Крупе, од друге половине маја до половине јула 1995. године, учествовао у одвођењу заробљеника и њиховим убиствима на три локације.

Дио заробљеника тада је убијено из ватреног оружја на локацијама Перна-Падеж и Перна–Војна економија, а други заробљеници, испред војног затвора, пребијани су до смрти дрвеним колчевима и другим предметима, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На овај начин, убијено је најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске. Тијела убијених су пронађена и размијењена током 1995. и 1996. године, док је тијело једне жртве пронађено 2004. године.

Ћехић се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, као и да је поступао супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем 115 свједока, три стручна вјештака и прилагањем више од 137 доказних материјала.

За овце злочине, Тужилаштво БиХ је раније подигло оптужницу против седам лица у предмету "Бужимкић Сенад и др", а оптужени Ћехић је био недоступан правосудним институцијама БиХ.

Он је у јуну изручен БиХ од партнерских и правосудних институција Аустрије са којима се заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске? Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске?
Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 35m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 50m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 41m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 8m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 0m
    0