Подигнута оптужница против оца и мајке дјечака који је починио масакр у „Рибникару“

10.10.2023. 12:57
1
ИЗВОР: nova.rs

Виши јавни тужилац Ненад Стефановић саопштио је данас на ванредном обраћању у Палати правде да је подигнута оптужница против Владимира Кецмановића, оца дјечака-убице К. К. (14) који је извршио масакр у „Рибникару“. Стефановић је саопштио да је оптужница подигнута и против дјечакове мајке Миљане Кецмановић.

Оптужница је подигнута и против предсједника стрељачког клуба „Партизан“, у коме је К.К.  вјежбао пуцање.

Током обраћања саопштено је и да је против оца К. К. написана оптужница на 267 страна.

- Окривљени Владимир К. оптужен је због кривичног дела тешко дело против опште сигурности. Постоји оправдана сумња да је у периоду од годину дана пре трагедије ОШ „Владислав Рибникар“ обучавао свог сина од 13 година, да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, те да гађа у мете у облику концентричних кругова и силуета људи, да пуни оквир, затим како да стоји и дише приликом коришћења ватреног оружја. Он га је у три наврата водио у Стрељачки клуб „Партизан Працтицал Схоотинг“ и једном у отворени простор у Етно село „Гостољубље“ у Мионици, упркос чињеници да таква активност и обука очигледно не одговарају узрасту његовог сина - наводи се у саопштењу ВЈТ.

Даље се наводи сљедеће:

- Такође, сумња се да је поступио супротно одредбама Закона о оружју и муницији и Правилника о просторно-техничким условима за безбедно смештање и чување оружја, јер није обезбедио услове за безбедан смештај оружја и муниције, односно држао је предметно ватрено оружје са припадајућих шест оквира и припадајућом муницијом уместо у металном сефу с кључем, у два пластична кофера за преношење оружја, а не за његово безбедно смештање и чување, а који кофери су се налазили у једном ранцу црне боје, тако што су оружје и припадајући оквир били упаковани у једном пластичном коферу са једним катанцем са шифром, а припадајућа муниција у другом пластичном коферу без катанца.

Утврђено је да је необезбијеђено оружје држао у коферима за транспорт оружја и муниције, умјесто у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару у ходнику, а који је претходно окривљени набавио ради остваривања услова за безбједан смештај и чување оружја у циљу добијања одобрења надлежног органа за набављање и држање ватреног оружја.

- Окривљени је тако омогућио детету да дође у посед два пиштоља за која га претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу и то пиштоља марки „Чешка збројевка“ и „Ругер“, за чије набављање и држање је он поседавао одобрење надлежног органа. Син окривљеног је, како се сумња, дошао у посед неадекватног обезбеђеног оружја дана 1. маја 2013. година када је напунио шест припадајућих оквира са муницијом са пиштоље са укупно 92 метка и ставио их код себе, а затим их 3. маја пребацио у свој ранац и понео са собом у ОШ „Владислав Рибникар“ - наводи се.

Виши јавни тужилац је током обраћања медијима открио шта се потом дешавало.

- Ушавши у приземље школе, најпре је пуцао у радника обезбеђења, затим у две ученице које су седеле за столом за дежурство, и у једну ученицу која је седела за клавиром - навео је Стефановић.

К.К. се затим, како је додао, упутио у кабинет за историју, гдје су били присутни наставница историје, један студент историје на пракси, и 23 малољетна ученика одељења VII-2 у које је и сам ишао.

- Испалио је укупно 45 пројектила, лишио живота шест ученика, ранио пет, као и наставницу историје - навео је Стефановић.

ДНК мајке нађен на пиштољу

Више јавно тужилаштво истовремено је непосредно оптужило мајку дјечака Миљану К. за неовлашћено држање оружја и муниције, јер је на једној чаури која је пронађена у кабинету историје, како је навео тужилац Стефановић, пронађен њен неспорни ДНК.

Због давања лажног исказа, непосредно су оптужени и Ратко И. и Немања М. из стрељачког клуба „Партизан працтицал схоотинг“.

Тужиластво тражи казну од 12 година затвора за оца, за мајку двије године и шест мјесеци, а за раднике у стрељани по три године.

Подсјетимо, Владимир Кецмановић налази се у притвору од 3. маја када је његов син у ОШ „Владислав Рибникар“ убио деветоро ученика те школе и радника обезбјеђења. Са друге стране, мајка дјечака убице налази се на слободи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Xx 10.10.2023. 15:40
    12godina za toliku mladost sto lezi u zemlji.Boze moj !
Повезане вијести
Продужен притвор оцу дјечака убице из Рибникара Продужен притвор оцу дјечака убице из Рибникара
Пронађен нож у ранцу ђака београдске школе "Владислав Рибникар" Пронађен нож у ранцу ђака београдске школе "Владислав Рибникар"
Почело суђење родитељима дјечака осумњиченог за убиства у "Рибникару" Почело суђење родитељима дјечака осумњиченог за убиства у "Рибникару"
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 17m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 1m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 46m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 45m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 51m
    0