Подигнута оптужница за злочине над Србима у Јошаници, Вишеграду и Чајничу

08.08.2023. 14:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Тим тужилаца Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против 13 особа, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

- Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Оптужени Ахмет Сејдић, као командант бригаде и члан штаба Територијалне одбране (ТО), додатно се терети за злочине у селима Клисуре, Бурсићи и Хадровићи у општини Вишеград 8. августа 1992. године, која су била изван сукоба и настањена цивилним становништвом српске националности, гдје је приликом напада убијено осам цивила српске националности, међу којима најстарија жртва старица од 90 година, један цивил је рањен, троје цивила одведено у незаконито заточење на подручју Вишеграда, а куће и објекти паљени и уништавани.

Оптужени Ферид Буљубашић, као командант и надређена особа додатно се терети за ратне злочине над цивилима српске националности у селима око Чајнича у фебруару 1993. године, гдје је при нападу у којем су војници такозване Армије БиХ, дошли преко територије Црне Горе, на подручју села Шапићи, Трпиње, Тројан и Поникве, пуцањем из аутоматског оружја убијено једанаест цивила српске националности међу којима су били старији мушкарци и жене и једно дијете, те рањено пет цивила, а куће и имовина паљени и уништавани.

- Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем више од 400 свједока као и прилагањем више од 1.200 доказних материјала - истиче се у саопштењу.

Оптужени се терете за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173 Кривичног закона (КЗ) БиХ, повреде закона или обичаја ратовања из члана 179 КЗ БиХ, организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина из члана 176 КЗ БиХ.

Оптужени су Ферид Буљубашић (70) рођен у Фочи, Ахмет Сејдић Ахмет (63) рођен у Вишеграду, Рашид Собо (58) рођен у Фочи, Шефко Глушац (62) рођен у Фочи, Закир Јамак (54) рођен у Вишеграду, Бахрудин Мухић звани Бане (59), рођен у Вишеграду, Адем Фехрић (61) рођен у Вишеграду, Мустафа Пољо звани Муса (58) рођен у Вишеграду, Енвер Кустура звани Пена (56) рођен у Вишеграду, Мухамед Лиска (50) рођен у Вишеграду, Сакиб Чакар (66) рођен у Вишеграду, Изет Сејдић (67) рођен у Вишеграду и Мунир Нало (53) рођен у Вишеграду.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске? Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 3m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 47m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 0m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 14m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 6m
    0