Подијелити радост Васкрса и молити се за браћу на Косову и Метохији

12.04.2023. 15:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, позвао је у својој васкршњој поруци да људи међусобно подијеле радост Васкрса, али једнако тако и тугу и жалост са свим жртвама великих трагедија које се дешавају широм свијета, те посебно да се моле за браћу и сестре на Kосову и Метохији, који вијековима страдају и трпе терор и дискриминацију.

Митрополит Хризостом је поручио да свима упућује васкршње поздраве, благослов и молитве да Васкрс дочекају и прославе у добром здрављу, срећи и Божијем благослову, у божанској доброти и емпатији за све и свакога, емпатији коју је свима показао Исус Христос.

- Нека нам радост нашег Васкрса буде наш најближи комшија, пријатељ и сваки незнанац. У сваком од њих је Васкрсли Христос Господ - нагласио је митрополит Хризостом.

Он је истакао да не може овај свијет људске гордости, егоизма, материјализма и каинизма ићи даље без Христа Господа.

Према његовим ријечима, свијет се људском гордошћу и безакоњем претворио у поприште сукоба, који пријете да прерасту у свеуништење, општи Холокауст, свехолокауст.

- Осим васкршње радости, једнако тако подијелимо тугу и жалост са свим жртвама великих трагедија, које се дешавају широм свијета. Знамо да ништа не бива без Божијег допуштења, али и због наших силних сагрешења. Зато, молимо Бога да овај свијет, прије свега, ослободи гријеха, а потом да га излијечи од свих траума. Да да мир свијету своме по милости и правди његовој, а не по неправдама и безакоњима моћника овога свијета - рекао је митрополит Хризостом.

Он је нагласио да се Бог не да преварити, јер је праведан и истинит, у шта не треба сумњати, јер суди по правди и истини.

- Посебно се данас молимо за нашу браћу и сестре на Kосову и Метохији, који вијековима страдају и трпе терор и дискриминацију. Данас изузетно обратимо нашу пажњу на страдање наше браће у Украјини, у Kијево-печерској лаври. Помолимо се за митрополита Онуфрија, утамниченог митрополита Павла и за милионе утамничених браће и сестара у Украјини. Не заборавимо сву нашу браћу у Сирији, у Израиљу и Палестини, у Јемену и Ираку. Поздравимо их побједоносним поздравом – Христос васкрсе! - рекао је митрополит Хризостом.

Он је позвао на молитву и сјећање на све пострадале и рањене у катастрофалним земљотресима у Турској и Сирији и осталим крајевима свијета.

Према његовим ријечима, умјесто добрих и позитивних помака ка бољем и перспективнијем, из године у годину друштво све више пада и „све нас је мање и мање“.

- Не само села да се гасе и нестају, већ и градови и некада предивне варошице нестају, гасе се. Шта се то са нама дешава? Зар смо изгубили осјећаје за националну одговорност – одговорност за нашу прошлост, али још више за нашу будућност. Ако наставимо овако живјети без опредјељења за суштинске вриједности и наставимо се опредјељивати за оно што нам кушачи овога свијета нуде, онда није тешко предвидјети наш крајњи испод - рекао је митрополит дабробосански.

Он сматра да је крајње вријеме да људи разумију сами себе и сагледају тешку ситуацију.

- Васкрс је универзални празник свих нас, сваког човјека и свих народа свијета и читаве Божије творевине! Христос умрије и васкрсе за свакога, без разлике на вјеру, нацију, боју и све друге разлике међу нама. Знајући то и идући у сусрет овом валиком празнику, заједно пјевамо: Христос васкрсе, радост нам донесе! - навео је митрополит дабробосански у васкршњој поруци.

Он је истакао да је Васкрс празник добра – апсолутног добра које побјеђује власт гријеха, смрти и ђавола.

- Са надом да ћемо у духовној радости дочекати и прославити свијетло Христово Васкрсење, све вас од свег срца поздрављамо са поздравом – Христос васкрсе - навео је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Коментари 0
Повезане вијести
У уторак читање васкршње поруке У уторак читање васкршње поруке
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 51m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 22m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 5m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 57m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 12m
    0