Поднесене 122 кривичне пријаве за клевету, за сада без потврђених оптужница

09.08.2024. 18:35
0
ИЗВОР: glassrpske.com

За годину дана од када је криминализована клевета у Републици Српској, поднесене су 122 кривичне пријаве, што је у просјеку једна сваки трећи дан.

Ово је рекао адвокат Александар Јокић на конференцији за медије портала Слободно, који је урадио анализу примјене кривичног дјела клевета и закључио да су се остварила предвиђања да ће велики број грађана и посегнути за тим да своје право на заштиту угледа и части користи у кривичном, а не као до сада у грађанском поступку.

- Забрињавајући је број од 122 кривичне за једно ново кривично дјело, које није до тог тренутка постојало у нашем законодавству и са којим грађани заправо нису били упознати. Када то знамо, број од 122 кривичне пријаве је заиста велики. Охрабрујуће је што до сада немамо ниједну потврђену оптужницу. Застрашујуће је зато што и даље не знамо колики је домет и обим тих норми и немамо судску праксу и тужилачку праксу који би могли да нам кажу шта те одредбе заправо значе - каже Јокић.

Говори да су послата бројна упозорења властима које су доносиле овај закон да су одредбе нејасне, непрецизне и да не можемо са сигурношћу да тврдимо на које особе и ситуације се односе.

- Новинари су сада у још већем страху и незнању када раде свој посао, јер не знајући шта те одредбе значе, а гледајући повећавање броја кривичних пријава, могу само да слуте да ли се те кривичне пријаве односе на њих или не. Суштина се и огледа у перманентном страху који се производи и нади законодавца да ће ове норме произвести аутоцензуру. Да ће у дилеми нешто објавити или не објавити ипак одлучити да не објаве, да ће у страху бити велике очи - објашњава Јокић.

Главни уредник портала „CapitalСиниша Вукелић каже да је Закон усвојен без обзира на противљење новинара, али да ипак није све изгубљено.

- Закон је усвојен без обзира на наше противљење, али је наша борба показала да када смо солидарни и када смо заједно, ипак нешто можемо постићи. Добили смо много тога, укинули су затворску казну, смањили значајно новчане казне и укинули увреду. То је битно, мада мислимо да је погрешно то што је клевета криминализована и да нам свима виси за вратом. Премда су власти најављивале да се овај закон неће примјењивати, ми смо знали одмах да је “метак у цијеви” и да је само питање према коме ће се окренути -  каже Вукелић, преноси “Capital.

Прича да су новинари, све вријеме које су провели борећи се против криминализације, видјели да се системски ради на томе да се ограничи слобода говора.

- Десило се управо оно што смо ми упозоравали у нашој борби и на протестима, да је то постала масовна појава, да је то постало нешто што су политичари, али и политички противници, супарници и обични грађани почели обилато користити. Да власт системски ограничава слободе види се и из недавно повученог Приједлога закона о посебном регистру невладиних организација. Он јесте на сву срећу повучен, али постоји могућност да ће бити враћен у скупштинску процедуру и морамо бити на опрезу. Ту је и закон о медијима о којем још ништа не знамо. Само да постоји неформална група коју је бирала власт и која представља медијску заједницу, што је погрешно - каже Вукелић.

На конференцији је колегама представљен спот за кампању “Која је цијена слободног новинарства” као и резултати рада портала Слободно. Уредница портала Андријана Писаревић каже да је ово медиј намијењен новинарима и свим темама које их се тичу.

- Снимили смо видео спот са жељом да јавности приближимо новинаре као људе. Да схвате да иза прича и телевизијских прилога заиста стоје људи који ризикују много тога када раде свој посао. Да слободно новинарство није у фокусу јавности и да се то људи који ризикују своју сигурност и породицу. Новинари који су учествовали у снимању послали су важне поруке јавности и показали са чиме се све суочавамо због посла који радимо - рекла је Писаревићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Иступи Вујичића и Рудуљића прилика да се покаже да су пред законом сви једнаки Божовић: Иступи Вујичића и Рудуљића прилика да се покаже да су пред законом сви једнаки
Албанац напао двоје српских новинара у Косовској Митровици Албанац напао двоје српских новинара у Косовској Митровици
Протест новинара: Немојте криминализовати клевету Протест новинара: Немојте криминализовати клевету
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0