Подршка пољопривредним произвођачима преко пилот – пројекта: Набавка квалитетно приплодних грла

31.10.2019. 10:44
0
ИЗВОР: Srna

На Сокоцу је јуче тридесетак коопераната билећке мљекаре "Пађени" упознато о условима набавке стеоних јуница посредством пилот-пројекта Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/.

Представник Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – Подручне јединице Соколац Свјетлана Мичић рекла је новинарима да су у овај пројекат укључени ресорно министарство и мљекара "Пађени", те да се набавка стеоних јуница очекује на прољеће.

Према њеним ријечима, набавка квалитетних приплодних грла преко ИФАД-овог пилот-пројекта биће организована под стручним надзором Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Мичићева је нагласила да је лидер у овом пројекту мљекара "Пађени", која гарантује сигуран откуп и плаћање, јер је одучила да кооперантску мрежу прошири још више на подручју Сарајевско-романијске регије.

-Што се тиче начина плаћања у овом пројекту, 40 одсто финансираће ИФАД пројекат, односно 50 одсто уколико је носилац пољопривредног газдинства жена, 10 одсто локална заједница, 20 одсто кооперанти директним плаћањем мљекари, 30 одсто мљекара кроз млијеко у 2020. Години- навела је Мичићева.

Она је навела да ће представници Подручне јединице Соколац која дјелује на простору Сарајевско-романијске регије пратити како су се набављена грла адаптирала на нове услове.

Мичићева је рекла да је општина Соколац одабрана за представљање пројекта јер је мљекара "Пађени" за девет мјесеци ове године на Сокоцу откупила 1.702.000 литара млијека, што је 100.000 литара више него у истом периоду 2018. године и 300.000 литара више него у истом периоду 2017. године.

Она је навела да је са шест општина Сарајевско-романијске регије у истом периоду откупљено 3.652.102 литра млијека.

Према њеним ријечима, у овом пројекту учествоваће шест општина Сарајевско-романијске регије.

Пројекат траје пет година, а јуче је представљена његова друга фаза.

Славко Одовић из села Бандин Оџак, код Сокоца, који се бави се пољопривредом више од 25 година и продаје млијеко мљекари "Пађени", рекао новинарима да је задовољан условима плаћања и помоћи коју ова билећка мљекара пружа својим кооперантима.

Он каже да је одлучио да повећа број музних грла куповном једне стеоне јунице, које се увозе из Аустрије и Чешке и да прихвата услове који су данас представљени мљекарима на Сокоцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 31m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 4m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 38m
    2
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    36m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 44m
    0