Подршка Српској у одбрани уставних и институционалних надлежности

05.07.2023. 13:13
1
ИЗВОР: srna.rs

Из Универзитета у Источном Сарајеву оцјењују да посљедњи поступци Уставног суда БиХ и Кристијана Шмита представљају врхунац вишегодишњих настојања да се дерогирају уставне и институционалне надлежности Републике Српске, те изражавају подршку институцијама Српске у њиховој одбрани.

У заједничком саопштењу Студентског парламента, Сената и Управног одбора Универзитета наводи се да се то посебно односи на нарушавање принципа конститутивности народа, што у једној сложеној мултиетничкој државној заједници, каква је БиХ, може имати несагледиве посљедице.

- Због тога дајемо пуну подршку институцијама Републике Српске и апелујемо на пуно јединство свих политичких представника српског народа у одбрани уставних и институционалних надлежности Републике Српске - наведено је саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске је 27. јуна Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Овај закон усвојен је након што је Уставни суд БиХ 19. јуна избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит рекао је да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске".

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Jaa 06.07.2023. 06:10
    I šta reče 12-000 hiljada stanovnika,,
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    37m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 54m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 45m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 51m
    0