Подршку за потомство желе и у петој деценији

20.12.2023. 08:17
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да битку за потомство и даље бију бројни парови у Српској показују подаци да је током ове године одобрено 480 захтјева за вантјелесну оплодњу, а с обзиром на то да у брак улазе све старији, упућени сматрају да би старосна граница за бесплатан поступак требало да буде помјерена на 45 година живота жене.

У Српској од 2007. године, од када је Фонд здравственог осигурања увео услугу финансирања поступка вантјелесне оплодње, до сада је рођено више од 1.700 дјечака и дјевојчица, а само је трошак за те намјене у овој години износио око 2,7 милиона КМ. У Фонду подсјећају да само једна процедура која подразумијева комплетну дијагностику, терапију и сам поступак кошта око 5.500 КМ.

- У прошлој години одобрен је 591 захтјев за вантјелесну оплодњу, а за процедуре које су обављене у уговореној здравственој установи која пружа ове услуге издвојено је око 2,9 милиона КМ - истакли су у Фонду.

Додали су да Фонд у цијелости финансира три поступка вантјелесне оплодње женама до 40 година старости.

- Женама од 41. до навршене 42. године Фонд финансира 50 одсто трошкова, док се женама које су старије од 42 године, уколико роде дијете уз помоћ поступка вантјелесне оплодње, у потпуности рефундирају трошкови, у складу са нашим цјеновником - казали су у Фонду.  

Поступак вантјелесне оплодње се ради у уговореној здравственој установи у Српској, односно у “Медико С”,  а уколико се процедура вантјелесне не може спровести у установи која има уговор са ФЗО РС, на њихов приједлог парови то могу да ураде у иностранству, након чега ће им бити рефундирани трошкови у складу са цјеновником.

Такође, од ове године, Законом о обавезном здравственом осигурању, односно у складу са Програмом за обезбјеђивање биомедицинске потпомогнуте оплодње, омогућено је да Фонд може да рефундира трошкове паровима који су након два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње трећи поступак, по својој жељи, урадили у иностранству.

Предсједница требињског Удружења “Бебе” Снежана Мисита казала је за “Глас Српске” да су бесплатни поступци вантјелесне оплодње од животног значаја паровима који се лијече од стерилитета, али да би то требало омогућити и старијима.

- Парови, првенствено жене много касније улазе у брак него што је то било прије 15-20 година. У Удружењу имамо све више парова који су брак склопили са 40 година и планирају потомство. Они немају бесплатан поступак, али имају право на рефундацију ако покушај успије - истакла је Мисита, која је послије година и година борбе из шестог покушаја вантјелесне оплодње коначно постала мајка.

Пут је дугачак и трновит, али је подршка много већа него раније од институција, удружења, до парова који пролазе кроз исто.

- Прије 11 година када сам узела своју дјецу у руке, осјећала сам се као да су ми се сви снови испунили и да више немам дубоку тугу која је дуго била са мном - рекла је Мисита.

Према њеним ријечима, доста ту има суза, плакања, успона, падова, велике наде и разочарења”.

Ембриони

Поред финансирања три покушаја вантјелесне оплодње, Фонд је још од 2017. године међу првима у региону увео и чување ембриона на двије године. Финансирање ове услуге много значи паровима, јер захваљујући чувању ембриона парови, посебно жене, не морају поново да се излажу хормонској терапији, а сам поступак краће траје.

- Ове године Фонд је почео да финансира и нову услугу замрзавање репродуктивног материјала. То подразумијева замрзавања сперматозоида, замрзавања и чувања ткива тестиса, одмрзавања сперматозоида или ткива тестиса, замрзавања и чувања до десет јајних ћелија на период од пет година - истакли су Фонду.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    18h 19m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    1h 14m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    5h 19m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    5h 23m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    17h 7m
    0