Погинуо свештеник и тешко рањена монахиња у украјинском нападу на манастир

01.02.2023. 10:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Један свештеник је погинуо, а монахиња је тешко рањена у нападу украјинских снага на Свето-успењски Николо-васиљевски манастир у Никољском у Доњецкој Народној Републици /ДНР/.

Погинуо је јеромонах Вонифатиј и схимонахиња Сава у јучерашњем нападу око 18.00 часова, када је манастир погођен ракетом, објављено је из овог манастира на друштвеној мрежи "ВКонтакт".

Војни експерт и пуковник Луганске Народне Републике Виталиј Кисељов рекао је да су руске снаге практично окружиле Артјомовск /Бахмут/, што ће након ослобађања Соледара омогућити разбијање украјинских снага у овом делу фронта на два дијела, преноси "Спутњик".

Он је навео да украјинске снаге свакодневно врше пет до седам неуспјешних покушаја да у малим групама нападну положаје руских снага код Кремене и ту трпе велике губитке.

Према његовим ријечима, постоје мала напредовања руских снага ка селу Терни у ДНР.

Полиција је у Херсонској области пронашла јаму обложену гранама неколико километара од насеља Нова Мајачка, у којој се чувало више од 250 граната минобацачке муниције и више од 200 граната великог калибра, као и артиљеријски барут и упаљачи.

- Прелиминарно је утврђено да је скровиште опремљено у близини борбеног подручја вероватно било намењено за диверзије - наводи се у полицијском саопштењу.

Вршилац дужности губернатора региона Владимир Саљдо напоменуо је да се редовно биљеже случајеви преласка украјинских војника на страну Русије у херсонском правцу линије фронта.

- Ово се дешава редовно, иако није масовне природе. Ми, по правилу, не журимо да објављујемо информације о преласку украјинских војника на нашу страну, јер они имају породице које би режим у Кијеву могао да подвргне репресији - објаснио је Саљдо.

Комесар за очување службеног језика у Украјини Тарас Кремењ изјавио је да су у Кијеву су за то да се забрани комуникација на руском на свим украјинским факултетима.

Прошле седмице таква забрана је већ уведена на Кијевско-могиљанској академији /национални универзитет/.

Кремењ је подржао ту одлуку, додајући да на сваком универзитету мора да се уради исто са циљем васпитавања истински патриотских грађана Украјине.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    12h 37m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 52m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    7h 20m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    9h 20m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    15h 38m
    0