Поход у част Мике Савића Пирија окупио више од 160 планинара

14.02.2022. 14:57
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Више од 160 учесника Меморијалног похода Мика Савић Пири препјешачило је стазу дугу 16 километара од Бакића, преко Слабића, Крушичких брда, Каливода и Планинарског дома „Забрана“ до Фоче.

Планинари из Фоче, те гости из Прибоја, Рудог, Источног Сарајева, Вишеграда и Пала , газећи цијелом стазом снијег дубине од 20 до 70 центиметара, уживали су у прелијепом фебруарском дану и сјећали се похода и подвига  Мике Савића Пирија, једног од најистакнутијих и најактивнијих планинара Планинарског друштва „Зеленгора“, у чију част се организује поход.

Од 1996. године Планинарско друштво „Зеленгора“ организује Меморијални поход Мика Савић Пири, који је ове године био један од масовнијих. Предсједник Друштва Карло Шимовић  истиче да су учесници похода презадовољни акцијом, те да је у њој учествовао велики број основаца, што представља подмлађивање Планинарског друштва: „Ове године меморијални поход Мика Савић Пири је један од масовнијих. Посебно морам да похвалим најмлађе учеснике акције, са нама је било 30-ак основаца, а са њима ова акција добија омладински карактер. Иако је снијег био велики нису се жалили да им је напорно и вјерујем да ће сви они наставити да се баве планинарењем. На појединим дионицама снијег је био дубок и до једног метра, али искуснији планинари ишли су први и правили пртину, олакшавајући другима пролаз“, рекао је Шимовић.

Група од 35 физички најспретнијих планинара попела се на врх планине Плијеш на 1717 метара надморске висине газећи снијег од 70 центиметара, и тиме продуживши стазу овог похода на 22 километра.

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
У прољећном походу на Романији око 200 учесника У прољећном походу на Романији око 200 учесника
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 32m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 36m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 29m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    17h 26m
    0