Појачане контроле корисника брзе поште

12.05.2022. 20:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ 25. маја започиње интензивне контроле свих обвезника који су обављали промет у БиХ користећи услуге брзих пошта, саопштено је из УИО.

Из ове институције наводе да су разлог за појачане контроле ових обвезника сумње у непријављивање комплетног промета.

Из УИО кажу да се у анализама које су управо завршене дошло до закључка да већи број обвезника знатан дио промета добара у БиХ остварује кориштењем услуга курирских послова, односно послова брзе поште.

- Водећи се одређеним показатељима у овом сегменту пословања, Управа се обратила Агенцији за поштански саобраћај у БиХ ради прибављања списка овлаштених лица која имају лиценцу за обављање поштанских услуга. По добијању листе лица која се баве наведеном ђелатношћу затражена је достава података о корисницима услуга брзе поште и начинима плаћања пошиљки - пише у саопштењу УИО.

Из УИО напомињу да је на основу свих добијених информација и података креирана листа лица, односно обвезника који ће бити предмет појачаних контрола од 25. маја.

У саопштењу се наводи да је, на основу добијених информација, УИО извршила идентификацију лица која у овом тренутку нису обвезници пореза на додату вриједност (ПДВ) у БиХ, а која су остварила промет /наплату по предузећу за испоручене пошиљке код свих пошта у БиХ/ на годишњем нивоу изнад 50.000 КМ.

- Ова лица су већ морала поднијети захтјев за регистрацију и улазак у систем ПДВ-а у БиХ - истичу из УИО.

Осим тога, УИО је извршила идентификацију обвезника ПДВ-а који су већ регистровани у Управи, али је анализом утврђено да су остварили промет знатно већи у односу на онај који су исказали и пријавили у својим ПДВ пријавама.

- Инспектори УИО ће контроле спроводити у просторијама обвезника, односно лица, који су идентификовани да су продавали добра користећи, између осталог, и услуге брзих пошта у БиХ. УИО позива све обвезнике ПДВ-а који су у претходном периоду вршили промет добара на начин да су користили и услуге брзих пошта да још једном прегледају своје књиговодствене евиденције и, уколико уоче неправилности, да евентуално измијене своје ПДВ пријаве - кажу из УИО.

Из УИО позивају обвезнике који нису у систему ПДВ-а, а који су прешли праг опорезивог промета у износу од 50.000 КМ, да хитно поднесу захтјев за регистрацију у Јединствени регистар обвезника индиректних пореза у УИО.

На овај начин ће, наводе из УИО, обвезници избјећи прекршаје и казне у предстојећим контролама.

Инспектори УИО ће појачане контролне активности спровести на подручју цијеле БиХ.

Из УИО најављују да активности на терену почињу 25. маја и да ће се спроводити, већим или мањим интензитетом, до краја августа.

Коментари 0
Повезане вијести
Пол Погба: Одузето ми је све што сам изградио у професионалној каријери Пол Погба: Одузето ми је све што сам изградио у професионалној каријери
Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ
Тегелтија именован за директора УИО Тегелтија именован за директора УИО
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 48m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 43m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 31m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 37m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 5m
    0