Полиција дневно у РС ухвати девет возила без регистрације

08.02.2020. 08:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На путевима Републике Српске током прошле године из саобраћаја је просјечно дневно искључено осам до девет возила због истека регистрације, међутим стручњаци за безбједност саобраћаја сматрају да је тај број далеко већи јер постоји велики број неевидентираних возача који управљају нерегистрованим возилима у руралним подручјима.

У Министарству унутрашњих послова РС кажу да је у току прошле године на подручју РС због истека регистрације преко 30 дана из саобраћаја искључено 3.097 возила, док су у 2018. години из истог разлога искључена 3.132 возила.

Миленко Јаћимовић, члан Савјета за безбједност саобраћаја Бањалука, рекао је да овај проблем није безазлен, јер возило које није регистровано углавном није ни техничко исправно.

Он каже да још један значајан проблем настаје када дође до саобраћајне незгоде у којој је један од учесника возио нерегистровано возило, а био је кривац, па долази до знатне компликације кад је у питању оштећено лице које вози потпуно технички исправно и регистовано возило. У том случају лице које је возило регистровано возило не може наплатити штету, већ путем других законских основа тражи своја права. 

-Ако се докаже потпуна оправданост, у том случају Заштитни фонд РС санира штету оштећеном лицу, те Фонд онда тужи и покреће парницу против лица које је возило нерегистровано возило. Наравно и оштећени мора поднијети тужбу и парницу против лица које је управљало нерегистрованим возилом- појашњава Јаћимовић.

Јаћимовић истиче да је примјетан знатан број возача који управљају нерегистрованим возилима или возилима без таблица на руралним подручјима градова и општина, гдје су изузетно мале контроле од стране саобраћајне полиције.

-Сматрам да је тај број нерегистрованих возила далеко већи, јер на селима можете возити неколико година да вас саобраћајна полиција не контролише. Нама су се жалили и грађани са руралних подручја да знатан број њихових комшија и суграђана управља возилима без таблица, која су самим тим нерегистрована, а онда постоји и сумња да су она технички исправна- каже Јаћимовић.

Додаје да се ради о комплексном и озбиљном проблему, те да су данас активности саобраћајне полиције у већој мјери усмјерене на контролу присуства алкохола, на брзину кретање, док је контрола нерегистованих возила на руралним подручјима минимална, па је апеловао да би требало побољшати ту контролу на селима.

Миломир Дурмић, предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Привредне коморе РС, каже да је возач дужан да у року од 30 дана врати регистарске таблице у полицијску станицу ако му је истекла регистрација.

-Међутим, пракса је сасвим другачија, људи задржавају регистарске таблице на својим возилима иако нису регистрована. Већи је проблем у рубним подручјима са нерегистрованим возилима него у градским. Када возачима истекне регистрација, они себи оставе регистарске ознаке, те им тако служе за, на примјер, вожњу од свог дома до имања. Нико их не заустави годинама и они користе те регистарске таблице иако нису осигурани- каже Дурмић за "Независне" и додаје да, према подацима које имају од прошле године, на путевима у РС више је од 10 одсто нерегистрованих возила.

Казне до 1.000 КМ

Према Закону о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, за возаче који управљају нерегистрованим моторним возилом предвиђене су казне између 400 и 1.000 КМ.

Поред ове новчане казне постоји и заштитна мјера одузимања возачке дозволе на период од два до шест мјесеци, као и казнени бодови.

Коментари 0
Повезане вијести
Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 23m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 18m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 6m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 12m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 40m
    0