Полиција Српске ни након шест мјесеци не зна коме је заплијенила 460 килограма сканка

14.06.2021. 17:46
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Истрага у акцији кодног назива „Сториџ“, у којој је у децембру прошле године код Градишке заплијењено 460 килограма сканка, још увијек није утврдила ко је власник ове дроге, односно име главног наркодилера у Републици Српској, који је остао без милионске зараде, сазнаје Српскаинфо.

Након акције и заплијене сканка, запакованог у пакете и спремног за даљу продају, истражиоци МУП РС саслушали су неколико особа, а затим је истрага била усмјерена на власника, у чијем објекту је на подручју Градишке пронађена дрога.

Извор Српскаинфо из истраге изјавио је да власник, који тренутно борави у Словенији, није ни знао шта су му појединци радили иза леђа док се налазио на раду у иностранству.

– Власник објекта је саслушан у Словенији и он се не доводи у везу са запљеном 460 килограма сканка. Истрага у овом случају се наставља – објаснио је извор из истраге.

Тарифа

Улична вриједност 460 килограма сканка процијењена је на око 880.000 евра, по „тарифи“ од 1.700 евра за килограм, колика је његова цијена на тржишту Републике Српске. Цијена ове дроге на тржишту ЕУ је готово дупло већа и по килограму се креће од 2.500 до 2.800 евра.

Наркодилери у Српској су тако остали без милионске зараде. Запљена рекордне количине осушене дроге сигурно је задала болан ударац кријумчарима.

Подсјетимо, у акцији „Сториџ“ службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП Републике Српске 25. децембра прошле године заплијенили су 460 килограма сканка упакованог у мање пакете и спремног за даљу продају. Дрога је пронађена у помоћном објекту током претреса три локације на подручју Градишке.

Акција је изведена по налогу Тужилаштва БиХ.

Мула

До рекордне заплијене дроге у Српској довео је бизаран догађај који се одиграо у октобру прошле године на путу код Будимпеште.

Наиме, тада је у Мађарској ухапшен камионџија из БиХ (71), који је имао улогу муле за наркодилере. Осим камионџије, ухапшена су и два Мађара старости око 22 године.

У камиону који је возио држављанин БиХ пронађено је осам килограма сканка, а у каснијим претресима далеко више. Камионџија, чији идентитет није откривен, приликом истоварања посљедње торбе са сканком из камиона буквално је пропао у једну од бала папира тако да су му само ноге остале на површини.

Један од саучесника, Мађар (22), позвао је полицију у помоћ не слутећи да је у камиону остала још једна торба сканка.

Када је полицајац дошао у намјери да помогне заглављеном држављанину БиХ, видио је сумњиву торбу и одмах позвао колеге који су дошли са псом трагачем.

Слика

Дрога у акцији "Сториџ"/Фото: МУП РС

Граница

Убрзо је утврђено да је у торби дрога, па се акција помоћи заглављеном старцу из БиХ претворила у акцију разбијања дилерске групе.

Током акције полиција је у близини камиона пронашла 11 пакета у којима се налазило по осам килограма сканка.

Мађару није помогло то што се правдао да није знао за дрогу, те да је искључиво желио помоћи наводном непознатом камионџији из БиХ.

Током претреса који су усљедили у Мађарској пронађено је тако 90 килограма сканка, те 91.927.900 форинти (око 250.000 евра).

Држављанин БиХ је притворен по оптужби за недозвољену трговину дрогом, као и два саучесника из Мађарске.

Колико је тура као мула одвезао камионџија из БиХ за наркодилере није познато.

Такође је занимљиво да сканк уопште нису открили службеници на граничним прелазима, а посебно оним између БиХ и Хрватске.

А чија је тона из села код Лакташа?

Још увијек није утврђено ни чија је тона “сировог” сканка заплијењена у октобру 2013. године у селу Милошевци код Лакташа.

Запљени 300 стабљика сканка претходила је анонимна дојава. Полиција након дојаве и проналаска није одмах уклонила засад, у нади да ће се власник или више њих, појавити и бити ухапшени на дјелу. Међутим, очигледно је било да су и “власници” имали информацију да полиција снима терен.

Како се нико није појавио 20 дана, полиција је одлучила да почупа стабљике које су биле у саксијама. Тада је потврђено да је сканк узгајан у посебним условима, који укључују посебно нађубривање и прскање хемијским супстанцама. У полицији су тада навели да је дрога била засађена на јако неприступачном терену и окружена шумским растињем.

“Балканска рута”

Полицијска канцеларија Европске уније (ЕУРОПОЛ) и Европски центар за надзор над дрогама и зависницима у свом извјештај из 2020. године упозорили су да актуелна пандемија није прекинула производњу, дистрибуцију и трговину дрогама.

У извјештају се наводи како се трговина хероином, кокаином, канабисом и синтетичким дрогама наставила, укључујући и ону путем “Балканске руте”, током пандемије упркос различитим мерама ограничења, укључујући и затварање граница које су земље подузеле.

ЕУРОПОЛ је уједно упозорио да би стручњаци који се баве борбом против прања новца и други професионалци из овог сектора требали предвидјети и спријечити покушаје организованих криминалних група које би могле искористити нестабилну економску ситуацију за прање новца зарађеног трговином дрогама, напримјер преузимањем пропалих бизниса, куповином некретнина, умјетнина, кроз промет у ресторанима, казинима, козметичким салонима и слично.

Указано је и на могућност да криминалне групе искористе лошију економску ситуацију и више корумпирају локалне власти и службенике агенција за провођење закона.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    23h 45m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    12h 58m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    12h 29m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    12h 52m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    8h 45m
    0