Помен Србима убијеним у сребреничким логорима

13.07.2021. 09:15
0
ИЗВОР: Срна

Активисти Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске данас ће одати пошту, прислужити свијеће и положити цвијеће код зграде бивше полицијске станице и Основног суда у Сребреници у којима су у рату били логори за Србе и у којима је мучено и убијено десетине српских цивила и заробљених војника, најављено је из овог удружења.

Предсједник "Источне алтернативе" Војин Павловић рекао је да ће удружење тиме наставити своју традиционалну активност и, као и сваке године, 13. јула обиљежити и подсјетити на страдање у сребреничким логорима и одати почаст српским мученицима у тим казаматима.

Из овог удружења су позвали чланове породица погинулих, логораше и српски народ из Сребренице да им се придруже и да заједно одају почаст Србима мученим и убијеним у логорима у овом мјесту.

- У тим казаматима спровођене су тортуре и убијани заробљени, али и Срби који су на почетку рата остали у Сребреници лојални тадашњој муслиманској власти, од којих скоро нико није преживио - навео је Павловић.

Из "Источне алтернативе" поручују да се боре за истину, да се истине не треба плашити, а истина је да су у том објекту убијени Срби, те подсјећају да већ дванаест година 13. јула одају почаст тим жртвама, прислужују свијеће за покој душа убијених и полажу цвијеће код тих објеката.

- Разлог што 13. јула одајемо почаст убијеним Србима у сребреничким логорима је јер се тог датума 1992. године сазнало да је група Срба заробљених на Петровдан у селу Залазје одведена у Сребреницу. Касније је потврђено да су одведени у бившу зграду полиције гдје су испитивани, мучени и ту им се губи траг. Десет заробљених се још воде као нестали - навео је Павловић.

Помен Србима убијеним у сребреничким логорима заказан је за 11.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Помен за 28 српских бораца страдалих у једном дану на брду Меремишље Помен за 28 српских бораца страдалих у једном дану на брду Меремишље
Митрополит Хризостом у понед‌јељак служи у цркви у Сребреници Митрополит Хризостом у понед‌јељак служи у цркви у Сребреници
Убједљива побједа Милоша Вучића у Сребреници Убједљива побједа Милоша Вучића у Сребреници
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 37m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 39m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 51m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 42m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 36m
    0