Помоћ добиле 104 породице, донатор остао анониман

04.09.2019. 20:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Девет мјесеци поштар Нинослав Жарић из Kожуха носио је у својој торби коверте које су родитељи трећег и четвртог дјетета из градова Епархије зворничко-тузланске слали у Осјечане како би конкурисали за средства која је дијелио анонимни донатор, да би се на крају и његово име нашло на списку дародавца.

-Ево, дошао је тренутак да предам и своју, да добијем тај износ. Захваљујем наравно донатору, стварно лијеп гест. Био је велики број коверата, на стотине. Саша Живановић, заступник донатора, све то је прегледао-, прича Жарић, те наводи да ће 2.000 KМ потрошити на санацију крова куће у којој живи с породицом.

Његова супруга Божидарка, држећи у рукама Ђурађа, казала је да имају још двоје дјеце, Надежду и Доситеја, те похвалила гест непознатог донатора, који је на својој анонимности истрајао до краја хумане акције.

-Ово је баш риједак примјер хуманости и доброг дјела и још анонимно. Обично ко чини добро дјело, одмах тражи да се снима и рекламира, а ово је анонимно и даје баш велики износ дјеци-, каже Божидарка, те додаје да јој није било тешко да се одлучи да роди треће дијете јер јој у помоћ када је то потебно прискаче свекрва.

Анонимни донатор се крајем прошле године писмом обратио епископу зворничко-тузланском Фотију и обавијестио га да жели да донира средства за свако треће и четврто дијете рођено у 2019. на подручју ове епархије, након чега је расписан проглас локалном свештенству, а једини услов је био да дјеца буду крштена.

-Статистички гледано, треће и четврто дијете је управо она циљна група која побољшава наталитет у нашој држави, и то је конкретно био и један од разлога зашто баш да се дарује треће и четврто дијете-, појаснио је јереј Драган Павловић, свештеник у Слатини, код Шамца, иначе отац три сина.

Укупно 104 породице добиле су по 2.000 KМ, највише их је из Семберије, а најмање са подручја шамачке општине, а поводом завршетка акције свима њима донатор се обратио саопштењем.

-Желио бих само да родитељи своју дјецу науче да знају захвалити за свачије добро дјело и да их науче да преузимају своје обавезе, да извршавају задатке који их у животу чекају-, пренио је његове ријечи заступник Саша Живановић, директор Основне школе "Радоје Домановић" у Осјечанима, у којој је уручено задњих пет донација.

Новчана средства, између осталих, добила је и породица Стокић из Добоја, која има четворо дјеце.

 

-Било би добро да има још више оваквих акција како од донатора, тако и на нивоу државних органа, локалне самоуправе. Било би добро да се организују и неки фондови да би се помагале породице, поготово ове породице са више дјеце-, сматра Жељко Стокић, отац Теодоре, рођене 26. јуна, која има два старија брата и сестру.

Коментари 0
Повезане вијести
Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
Невријеме у Бањалуци и Добоју (ВИДЕО) Невријеме у Бањалуци и Добоју (ВИДЕО)
Полиција спасила особу која је покушалa да скочи у Босну Полиција спасила особу која је покушалa да скочи у Босну
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 24m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 19m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 13m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 22m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 32m
    0