Поништена еколошка дозвола за градњу МХЕ на Касиндолској ријеци

03.08.2021. 15:32
1
ИЗВОР: klix.ba

Окружни суд у Бањој Луци уважио је тужбу Удружења ,,Ресурсни Аархус центар у БиХ’’, те донио пресуду којом се поништава обновљена еколошка дозвола за МХЕ ,,Самар’’ на Касиндолској ријеци, на територији општина Источно Ново Сарајево и Трново.

Радови на изградњи МХЕ ,,Самар’’ започели су током прошлог мјесеца, те је доношењем овакве пресуде суд створио услове за обустављање актуелне градње ове МХЕ.

На Касиндолској ријеци од 2018. године у погону је МХЕ ,,Подивич’’, чија изградња и рад су због непоштовања законских одредаба од самог почетка изазвали побуну грађана, који су се за помоћ обраћали надлежним републичким инспекторима. 

Усљед погоршања стања на терену и страха од штете коју ће нанијети изградња друге двије МХЕ, средином прошле године група грађана уз стручну помоћ Аархус центар у БиХ води правну борбу са циљем обустављања градње МХЕ ,,Самар’’ и МХЕ ,,Слапи’’ на Касиндолској ријеци. 

У склопу пројеката ,,Еко БиХ’’, и "Мисли о природи!," који финансира Шведска, а имплементира Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД), Удружење "Ресурсни Аархус центар у БиХ," као Еко ХУБ Сарајево преко годину дана пружа бесплатну правну помоћ неформалној групи грађана ,,Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци’.  

- Ово је прва пресуда коју смо запримили у предмету 3 МХЕ на Касиндолској ријеци. У склопу наше правне борбе утужили смо грађевинску дозволу за МХЕ ,,Самар’’ као и обновљене еколошке дозволе за све три планиране МХЕ. Надамо се да ће суд уважити остале три тужбе, те да ће на тај начин спријечити даљу девастацију кањона Касиндолске ријеке чије подручје је планирано за успостављање заштите - истиче Емина Вељовић, извршна директорица Аархус центра у БиХ.

- Преко годину дана говоримо да је радом МХЕ ,,Подивич’’ уништена Касиндолска ријека и њен кањон. Чекајући реакцију свих нивоа власти добили смо почетак радова на МХЕ ,,Самар’’ и тренутно стање на терену које указује на иреверзибилну штету. Данашња пресуда побједа је грађана, али не и крај наше борбе. Желимо да се чује глас свих становника Источног Сарајева који су путем грађанске иницијативе рекли НЕ мини хидроцентралама на Касиндолској ријеци, желимо здраву животну средину, ријеке са којим се управља у складу са начелом предострожности и сигурну будућност у којој ћемо имати гарантовану спроведбу законских и подзаконских прописа - истакла је Сунчица Ковачевић, чланица неформалне групе грађана ,,Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Bravo 03.08.2021. 15:41
    Bravo za inicijativu! Sve se moze kada je narod uporan.
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 32m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 28m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 32m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 25m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    17h 22m
    0