Поново оштећен крст на молитвишту у Горњој Бријесници

18.03.2024. 10:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Крст на молитвиштву у селу Горња Бријесница, које припада Лукавцу у Федерацији БиХ, оштећен је други пут у посљедње три године, рекао је Срни представник Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице Лазо Трипуновић.

Трипуновић је истакао да су у Удружењу непријатно изненађени најновијим вандалским чином који се десио током викенда и који је пријављен полицији, а обавијештен је и градоначелник Лукавца.

Осуђујући скрнављење крста, Трипиновић је поручио да се тиме само јача воља за повратак у Бријесницу Горњу у којој је прије рата живјело 570 становника, чије су куће срушене.

- Због поновног оштећења крста сада тражимо да се укључе и институције са нивоа БиХ - нагласио је Трипуновић.

Он је подсјетио и на провокације појединих ловаца упућене расељеним Србима овог краја који су традиционално на Мали Божић, 14. јануара, дошли да обиђу локално гробље у Матићима и окупе се на локалитету некадашње школе.

- Тада нам је речено да их крст вријеђа и да за њих представља провокацију - рекао је Трипиновић.

Он је додао да је због тога Завичајно удружење мјештана Горње Бријеснице иницирало састанак у Лукавцу са представницима локалне власти и Ловачког удружења "Сватовац" с циљем да се предуприједе слични инциденти.

Трипуновић је навео да протјерани мјештани Бријеснице Горње на молитвишту током септембра организују Завичајни сабор Бријесничана и пољску јесењу молитву с циљем да обезбиједе услове за одрживи повратак.

Према његовим ријечима, тек је прошле године у новембру, први пут након 29 година, у српском заосеку Матићи постављен кров на још девастираној кући Радомира и Јадранке Недић, њиховим властитим средствима.

Он је подсјетио да је на подручју Бријеснице Горње живјело 570 Срба, да је село имало воду, струју, уводио се и телефон, али да су га уништили 1995. године припадници такозване Армије БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север" Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север"
Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде" Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
Сутра обиљежавање 150 година постојања храма на Нишићима Сутра обиљежавање 150 година постојања храма на Нишићима
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  11h 31m
  3
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  6h 56m
  1
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  11h 22m
  0
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  12h 14m
  0
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  2h 31m
  0