Поново оштећен крст на молитвишту у Горњој Бријесници

18.03.2024. 10:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Крст на молитвиштву у селу Горња Бријесница, које припада Лукавцу у Федерацији БиХ, оштећен је други пут у посљедње три године, рекао је Срни представник Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице Лазо Трипуновић.

Трипуновић је истакао да су у Удружењу непријатно изненађени најновијим вандалским чином који се десио током викенда и који је пријављен полицији, а обавијештен је и градоначелник Лукавца.

Осуђујући скрнављење крста, Трипиновић је поручио да се тиме само јача воља за повратак у Бријесницу Горњу у којој је прије рата живјело 570 становника, чије су куће срушене.

- Због поновног оштећења крста сада тражимо да се укључе и институције са нивоа БиХ - нагласио је Трипуновић.

Он је подсјетио и на провокације појединих ловаца упућене расељеним Србима овог краја који су традиционално на Мали Божић, 14. јануара, дошли да обиђу локално гробље у Матићима и окупе се на локалитету некадашње школе.

- Тада нам је речено да их крст вријеђа и да за њих представља провокацију - рекао је Трипиновић.

Он је додао да је због тога Завичајно удружење мјештана Горње Бријеснице иницирало састанак у Лукавцу са представницима локалне власти и Ловачког удружења "Сватовац" с циљем да се предуприједе слични инциденти.

Трипуновић је навео да протјерани мјештани Бријеснице Горње на молитвишту током септембра организују Завичајни сабор Бријесничана и пољску јесењу молитву с циљем да обезбиједе услове за одрживи повратак.

Према његовим ријечима, тек је прошле године у новембру, први пут након 29 година, у српском заосеку Матићи постављен кров на још девастираној кући Радомира и Јадранке Недић, њиховим властитим средствима.

Он је подсјетио да је на подручју Бријеснице Горње живјело 570 Срба, да је село имало воду, струју, уводио се и телефон, али да су га уништили 1995. године припадници такозване Армије БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Након свађе суграђанину пуцао у главу Након свађе суграђанину пуцао у главу
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    21h 51m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 2m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    4h 42m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    7h 41m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    10h 17m
    0