Ponovo oštećen krst na molitvištu u Gornjoj Brijesnici

18.03.2024. 10:40
0
IZVOR: srna.rs

Krst na molitvištvu u selu Gornja Brijesnica, koje pripada Lukavcu u Federaciji BiH, oštećen je drugi put u posljednje tri godine, rekao je Srni predstavnik Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice Lazo Tripunović.

Tripunović je istakao da su u Udruženju neprijatno iznenađeni najnovijim vandalskim činom koji se desio tokom vikenda i koji je prijavljen policiji, a obaviješten je i gradonačelnik Lukavca.

Osuđujući skrnavljenje krsta, Tripinović je poručio da se time samo jača volja za povratak u Brijesnicu Gornju u kojoj je prije rata živjelo 570 stanovnika, čije su kuće srušene.

- Zbog ponovnog oštećenja krsta sada tražimo da se uključe i institucije sa nivoa BiH - naglasio je Tripunović.

On je podsjetio i na provokacije pojedinih lovaca upućene raseljenim Srbima ovog kraja koji su tradicionalno na Mali Božić, 14. januara, došli da obiđu lokalno groblje u Matićima i okupe se na lokalitetu nekadašnje škole.

- Tada nam je rečeno da ih krst vrijeđa i da za njih predstavlja provokaciju - rekao je Tripinović.

On je dodao da je zbog toga Zavičajno udruženje mještana Gornje Brijesnice iniciralo sastanak u Lukavcu sa predstavnicima lokalne vlasti i Lovačkog udruženja "Svatovac" s ciljem da se preduprijede slični incidenti.

Tripunović je naveo da protjerani mještani Brijesnice Gornje na molitvištu tokom septembra organizuju Zavičajni sabor Brijesničana i poljsku jesenju molitvu s ciljem da obezbijede uslove za održivi povratak.

Prema njegovim riječima, tek je prošle godine u novembru, prvi put nakon 29 godina, u srpskom zaoseku Matići postavljen krov na još devastiranoj kući Radomira i Jadranke Nedić, njihovim vlastitim sredstvima.

On je podsjetio da je na području Brijesnice Gornje živjelo 570 Srba, da je selo imalo vodu, struju, uvodio se i telefon, ali da su ga uništili 1995. godine pripadnici takozvane Armije BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    59m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    19h 21m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    20h 36m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    16h 29m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    19h 35m
    1