Пораст насиља на интернету, и жртве и насилници све млађи

09.09.2019. 19:19
1
ИЗВОР: Srpska.info

Свако треће дијете, младић или дјевојка жртве су интернет насиља, а сваки пети ђак изостаје из школе због вршњачког сајбер злостављања, показала је анкета спроведена у 30 земаља свијета. У БиХ ситуација није ништа боља. Напротив.

Фејсбук, Твитер, Инстаграм и Снепчет постали су опаснија мјеста од мрачних хаустора у сиротињским предграђима.

Ситуација је слична широм свијета, од Црне Горе до Бразила и Зимбабвеа, показали су подаци глобалног истраживања које су недавно представили УНИЦЕФ и Специјални представник генералног секретара УН за борбу против насиља над дјецом.

У подсахарској Африци готово 40 одсто дјеце је свједочило о затвореним интернет групама у школама, које служе само за злостављање вршњака.

БиХ није била обухваћена овим истраживањем, али је у фебруару ове године, по истој методологији, проведена анкета под покровитељством УНИЦЕФ-а, која је показала да смо – укорак са свијетом: готово 40 одсто дјеце и младих не осјећа се сигурно на интернету, а чак 30 одсто њих наводи да су изложени онлајн пријетњама.

Шта се, уствари крије иза ових бројки? Стручњаци упозоравају да је стварност много грђа од статистике, јер у великом броју случајева дјеца и млади не препознају да се, док сурфају нетом, излажу опасности, а једна од најстрашнијих је сексуално злостављање и дјечја порнографија.

Само у посљедњих неколико дана, два случаја, која су откривена и процесуирана, потресла су јавност.

У Котор Варошу је потврђена оптужница против васпитача, који је, док је радио у вртићу, преко интернета тражио од 13-годишње дјевојчице да му пошаље експлицитне фотографије и да се састане с њим.

Ова малољетница је, уствари, измишљени лик, коју су креирали “Интернет борци против педофила” – активисти заслужни за процесуирање бројних предатора у региону.

Жртве педофила из Градачца су, нажалост, стварна дјеца и тинејџери. Он је притворен, јер је, користећи се апликацијама на интернету, преузимао и посједовао више од хиљаду фајлова са порно фотографијама и видеоснимцима дјеце.

Сексулано злостављање и дјечја порнографија нису једини облици интернет насиља над дјецом, али јесте најопаснији и шири се брзо, попут епидемије, поготово у Европи.

Упозорава на то Александра Штрбац из бањалучке организације “Здраво да сте” и подвлачи да, у том контексту, локалне статистике не значе много, јер је дословно свако дјете, које има приступ интернету, изложено предаторима из цјелог свијета.

– Дечија порнографија и сексуална злоупотреба дјеце посредством интернета је брзорастући криминал у којем се обрћу огромни новци. Већина хостинг адреса, пријављених 2018.  године због оваквих садржаја, налази се у Европи, што раније није био случај – каже Александра Штрбац.

Она упозорава да порно садржаји долазе из “широког беспућа интернету”, те да је све више оних које пласирају сама дјеца, узраста од 11 до 16 година.

– Дакле, деца нису само у опасности од одраслих предатора него и унутар својих вршњачких група, а ти се садржаји онда могу злоупотребљавати даље кроз канале пласирања педофилског материјала на интернету. Од укупног броја дјеце које су жртве ове злоупотребе, више од двије трећине су девојчице – каже Александра Штрбац, позивајући се на податке престижне међународне организације “Интернет Wатцх Фоундатион”.

Штрбац: Знање је најбоља одбрана

– Дјецу морамо упозорити да и сами сносе доста одговорности за своје понашање на интернету, али они ту одговорност не могу преузети све док их ми одрасли не упознамо са свим опасностима и са начинима заштите – поручила је Александра Штрбац.

Анкета из фебруара 2019. показује да су и дјеца све више свјесна опасности, тако да је 70 одсто дјечака и 80 одсто дјевојчица спремно да сајбер насилника блокира и пријави.

Ипак, међу више од 4.000 испитаника из цијеле БиХ, нико се због насиља на интернету није обратио стручњаку за помоћ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hajla 09.09.2019. 22:48
    Moderno doba
Повезане вијести
Расте број жртава пожара у ноћном клубу Расте број жртава пожара у ноћном клубу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Велики пожари однијели 131 живот Велики пожари однијели 131 живот
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 31m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 26m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 37m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 52m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 45m
    0