Порез на кирију платила само 754 власника некретнина

15.06.2021. 11:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Док су огласи пуни станова са сједиштем у Српској који се издају под кирију, већина њихових власника не плаћа порез на овај приход.

Може се то закључити из података Пореске управе РС, према којим су прошле године тек 754 физичка лица поднијела пријаву на Обрасцу 1008, а који се попуњава било да је ријеч о становима или пословним просторима.

Дакле, у пракси, у ових 754 грађана, који су пријавили да имају приходе од закупа, спадају и они који изнајмљују пословне просторе, што значи да је број оних који су пријавили да рентају станове знатно мањи.

Из Пореске управе РС рекли су за "Независне новине" да, према Закону о порезу на доходак, приход од издавања у закуп или подзакуп покретне и непокретне имовине има карактер дохотка од капитала.

На остварени доходак плаћа се порез по стопи од 10 одсто, било да је ријеч о становима или пословним просторима. Међутим, у пракси, он је мањи.

- Основица за опорезивање је доходак остварен давањем у закуп непокретне, односно покретне имовине, који се добија када се од укупног прихода одбију нормирани трошкови у висини од 20 одсто од тог прихода - појашњавају из Пореске управе РС.

Како додају, сви грађани који издају станове или пословне просторе у закуп другим грађанима обавезни су поднијети пореску пријаву за порез на доходак од капитала.

Порез на доходак од капитала у овом случају пријављује се на Обрасцу 1008 - Аконтација пореза на доходак, гдје се исказује укупан доходак од капитала, нормирани трошкови и износ обрачунатог пореза.

- Према подацима Пореске управе РС, у 2019. години су укупно 664 пореска обвезника - физичка лица поднијела 2.148 пореских пријава на Обрасцу 1008, док су у 2020. години 754 пореска обвезника - физичка лица поднијела 2.971 пријаву на Обрасцу 1008 - истичу из Пореске управе РС.

Борци за заштиту потрошача процјењују да је број станова и осталих некретнина, а који се издају под закуп, вишеструко већи.

- Ако знамо шта се све, рецимо, по Бањалуци издаје, онда бисмо дошли до податка да је цифра огромна. Колико је само студената који студирају у Бањалуци, а нису из тог града - рекла је за "Независне новине" Муриса Марић, извршна директорица у Удружењу грађана ДОН Приједор, која савјетује да се при изнајмљивању простора потписују уговори, јер они штите потрошаче.

Јавна је тајна да се број уговора између станодаваца и подстанара може свести на ниво статистичке грешке. Притом, није познато ни колико се тачно станова издаје.

- Пореска управа РС не води посебне евиденције власника који издају некретнине за становање или обављање пословне дјелатности, тако да не располажемо податком колико има тачно пореских обвезника који издају само стамбене јединице, а колико њих само пословне - рекли су за "Независне" из Пореске управе РС.

Иначе, непријављивање овог дохотка представља прекршај за који је прописана новчана казна од 500 до 1.500 КМ.

- Пореска управа РС предузима све мјере из своје надлежности да грађане који упорно не извршавају обавезе и не поштују законске прописе из ове области уведе у легалне токове. Такође, Пореска управа РС врши и интензивне анализе података доступних путем интернета и огласа, а гдје грађани оглашавају ову врсту дјелатности - увјеравају из Пореске управе РС.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 46m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    19h 17m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    15h 33m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    19h 40m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    11h 28m
    2