Порфирије: Однос власти у Подгорици према Србима и цркви није ништа бољи од оног у Приштини

19.01.2020. 09:29
0
ИЗВОР: Srna

Његово високо преосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да однос власти у Подгорици према српском народу, Цркви, православљу и демократском поретку и начелима није ништа бољи него однос привремених органа у Приштини.

Митрополит је подсјетио на покушаје Приштине да средњовјековни српски манастир у Новом Брду прогласи католичким, те упозорио како слична судбина чека и друге српске светиње на Косову и Метохији и у Црној Гори.

– У катедралном Храму Светог Николе (у Подгорици) извршили су експеримент ин виво, очигледну наставу не само за своје подгоричке ђаке. Свима су нам јасно показали шта ће бити са Морачом, Савином, Ждребаоником и другим храмовима уколико попустимо у одбрани светиња – рекао је митрополит Порфитије за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, ту истовјетност намјера Приштине и Подгорице и народ јасно осјећа.

– Зато се послије молебана широм Црне Горе, у литијама масовно пјева о Косову, Светом цару Лазару и косовским јунацима – додао је он.

На питање како гледа на оптужбе да државни врх Србије и Патријаршија, под плаштом заштите Срба распирују национализам у Црној Гори и на Космету, владика Порфирије је истакао како је то за њега познато искуство.

– Шта год да учините одређеним групама у чије циљеве и пројекте се не уклапате унапријед сте криви. Њима није важна истина, већ само циљ и интерес – рекао је митрополит Порфирије.

Митополит сматра да “треба подржати настојања Србије да се обнови дијалог Срба и Шиптара и да се успостави какав-такав суживот на Косову и Метохији”, те оцијенио и како је сада јасно и свјетским силама и Албаницима да се Србија никада неће одрећи тог дијела своје територије.

Он је указао и како није природно дијелити се око онога што овај народ обједињује, а још мање је морално злоупотребљавати најбитније питање за остварење уских интереса.

– Нарочито је важно да ми, као људи Цркве, избјегнемо сваку врсту политиканског односа према Косову. Епископи и свештеници не треба да се опредјељују између партија – рекао је владика Порфирије.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 17m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 31m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 21m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 46m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 19m
    0