Породица Ковач из Источне Илиџе организовала помоћ за Српску и Космет

22.06.2023. 09:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Да некадашњи становници ових простора након одласка у бијели свијет не заборављају своје коријене показује примјер породице Ковач из Источне Илиџе која живи у Канади и помаже Србима из Српске и са Космета.

Све је почело организовањем хуманитарне вечери у Ванкуверу "Ноћ над Херцеговином", у организацији брачног пара Весне и Сава Ковача.

Они су, уз свесрдну помоћ породице, пријатеља и Удружења Херцеговаца "Свети Вукашин" из овог канадског града прикупили финансијска средства за помоћ угроженима на Косову и Републици Српској.

Сава Ковач тренутно борави у Источној Илиџи гдје је дошао да посјети своју мајку, али је и ту прилику искористио да подијели прикупљени новац угроженим породицама.

Ковач за Срну каже да су помоћ од по 500 КМ добиле четири породице, а да је издвојено 1.000 КМ за лијечење дјевојчице Магдалене Влашки из Трнова.

Он истиче да је захвалан на прилици да лично уручи скромне поклоне члановима угрожених породица са општине Источна Илиџа и навео да су представници Црвеног крста Источна Илиџа, према својим критеријумима, изабрали четири породице у овој општини којима је помоћ била најпотребнија.

- Углавном су то самохране мајке са већим бројем дјеце или се ради о породицама којима је потребна помоћ за лијечење болесног дјетета - напомиње Ковач.

Ријеч је о само једном дијелу шире акције у којој су жељели да пошаљу поруке љубави људи из дијаспоре према свом завичају и коријенима.

Ковач цитира великог српског изумитеља Николу Теслу: "Треба чинити добро и када помислимо да ни чињење добра нема смисла".

Предсједник Црвеног крста Источне Илиџе Ранко Скакавац приликом уручивања помоћи истакао је да "није све црно и да има још добрих људи".

Он је истакао да је Ковач велики хуманитарац који помаже многе организације и цркве широм Републике Српске.

Ковач ће ове седмице отићи до Придворице и предати поклон од 15.000 КМ том манастиру, уз присуство игумана Василија и оца Гајића из Гацка.

- Жеља нам је подијелимо по 500 КМ угроженим породицама - двије породице из Калиновика, двије породице из Невесиња и шест породица из Гацка - прецизира он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: srna.rs

Са оцем Гајићем договорено је да он изабере најугроженије породице којима је потребна помоћ. Све што преостане од средстава биће додијељено јавној кухињи у Источном Сарајеву.

Сава открива да су дио средстава већ прослиједили на Косово и Метохију. "Одлучили смо да 2.600 евра пошаљемо на Косово угроженим породицама", објашњава он.

Посредством свештеника Милана Ракића из Лешка послали су 1.600 евра породицама које се налазе у колективном смјештају. Потврђено им је да су помоћ од 500 евра примиле породице Благојевић и Бабић, као и да су још двије породице добиле помоћ од по 300 евра.

- Уз помоћ свештеника Јована Радића из Призрена, подијелили смо помоћ од укупно 1. 000 евра и том приликом су породице Дајковић и Симић примиле по 500 евра - наводи Ковач.

Ковачева супруга Весна наводи за Срну да ће обрадовати још двије породице из Лешка у општини Лепосавић.

- Наше мало заиста њима значи много - истиче Весна и још једном захваљује у име своје породице свим људима који су их подржали у овој хуманитарној акцији.

Она закључује да је по 500 евра уручено двјема породицама на Косову, у Гњиланима и Ораховцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 40m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 55m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 48m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    18h 54m
    1