Porodica Kovač iz Istočne Ilidže organizovala pomoć za Srpsku i Kosmet

22.06.2023. 09:08
0
IZVOR: srna.rs

Da nekadašnji stanovnici ovih prostora nakon odlaska u bijeli svijet ne zaboravljaju svoje korijene pokazuje primjer porodice Kovač iz Istočne Ilidže koja živi u Kanadi i pomaže Srbima iz Srpske i sa Kosmeta.

Sve je počelo organizovanjem humanitarne večeri u Vankuveru "Noć nad Hercegovinom", u organizaciji bračnog para Vesne i Sava Kovača.

Oni su, uz svesrdnu pomoć porodice, prijatelja i Udruženja Hercegovaca "Sveti Vukašin" iz ovog kanadskog grada prikupili finansijska sredstva za pomoć ugroženima na Kosovu i Republici Srpskoj.

Sava Kovač trenutno boravi u Istočnoj Ilidži gdje je došao da posjeti svoju majku, ali je i tu priliku iskoristio da podijeli prikupljeni novac ugroženim porodicama.

Kovač za Srnu kaže da su pomoć od po 500 KM dobile četiri porodice, a da je izdvojeno 1.000 KM za liječenje djevojčice Magdalene Vlaški iz Trnova.

On ističe da je zahvalan na prilici da lično uruči skromne poklone članovima ugroženih porodica sa opštine Istočna Ilidža i naveo da su predstavnici Crvenog krsta Istočna Ilidža, prema svojim kriterijumima, izabrali četiri porodice u ovoj opštini kojima je pomoć bila najpotrebnija.

- Uglavnom su to samohrane majke sa većim brojem djece ili se radi o porodicama kojima je potrebna pomoć za liječenje bolesnog djeteta - napominje Kovač.

Riječ je o samo jednom dijelu šire akcije u kojoj su željeli da pošalju poruke ljubavi ljudi iz dijaspore prema svom zavičaju i korijenima.

Kovač citira velikog srpskog izumitelja Nikolu Teslu: "Treba činiti dobro i kada pomislimo da ni činjenje dobra nema smisla".

Predsjednik Crvenog krsta Istočne Ilidže Ranko Skakavac prilikom uručivanja pomoći istakao je da "nije sve crno i da ima još dobrih ljudi".

On je istakao da je Kovač veliki humanitarac koji pomaže mnoge organizacije i crkve širom Republike Srpske.

Kovač će ove sedmice otići do Pridvorice i predati poklon od 15.000 KM tom manastiru, uz prisustvo igumana Vasilija i oca Gajića iz Gacka.

- Želja nam je podijelimo po 500 KM ugroženim porodicama - dvije porodice iz Kalinovika, dvije porodice iz Nevesinja i šest porodica iz Gacka - precizira on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs

Sa ocem Gajićem dogovoreno je da on izabere najugroženije porodice kojima je potrebna pomoć. Sve što preostane od sredstava biće dodijeljeno javnoj kuhinji u Istočnom Sarajevu.

Sava otkriva da su dio sredstava već proslijedili na Kosovo i Metohiju. "Odlučili smo da 2.600 evra pošaljemo na Kosovo ugroženim porodicama", objašnjava on.

Posredstvom sveštenika Milana Rakića iz Leška poslali su 1.600 evra porodicama koje se nalaze u kolektivnom smještaju. Potvrđeno im je da su pomoć od 500 evra primile porodice Blagojević i Babić, kao i da su još dvije porodice dobile pomoć od po 300 evra.

- Uz pomoć sveštenika Jovana Radića iz Prizrena, podijelili smo pomoć od ukupno 1. 000 evra i tom prilikom su porodice Dajković i Simić primile po 500 evra - navodi Kovač.

Kovačeva supruga Vesna navodi za Srnu da će obradovati još dvije porodice iz Leška u opštini Leposavić.

- Naše malo zaista njima znači mnogo - ističe Vesna i još jednom zahvaljuje u ime svoje porodice svim ljudima koji su ih podržali u ovoj humanitarnoj akciji.

Ona zaključuje da je po 500 evra uručeno dvjema porodicama na Kosovu, u Gnjilanima i Orahovcu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
Najčitanije
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    23h 26m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    19h 58m
    0
  • Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    21h 51m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    20h 36m
    1
  • Neradni dan u Srpskoj
    9h 21m
    0