Породица Радована Караџића страхује за његов живот

13.05.2021. 18:10
0
ИЗВОР: slavija.rs.ba

Након вијести да га на издржавање затворске казне шаљу у Велику Британију, породица првог предсједника Републике Српске Радована Караџића страхује за његов живот.

Његова кћерка Соња Караџић Јовићевић за „Новости“ је казала да је поражавајуће за људска права, и за право уопште, да постоји толика жеља једног човјека да се Радован Караџић доведе у стање константне животне опасности.

– Имам разумне основе да сумњам да је одговор једне друге земље давно стигао и да је сакривен и игнорисан само да би се прогурало, по Радована, најгоре рјешење – рекла је Караџић Јовичевић.

Она истиче да јој је потпуно несхватљиво да Савјет безбједности Уједињених нација, као оснивач Хашког трибунала, допушта да један човјек крши правило које је Савјет безбједности успоставио захваљујући Нелсону Мендели, а то је да сваки затвореник мора да служи казну географски што ближе породици.

– Што се нас, породице тиче, он се налази у тешкој животној ситуацији. Апсолутно му је угрожен живот, а нама породици је отежана могућност да га посјећујемо, што због виза, што због свих других околности. Урађено је све супротно успостављеној пракси Савјета безбједности, а да вам не говорим и да постоји жеља да буде у самици или да 24 сата буде животно угрожен. Ово је свјесна припрема убиства Радована Караџића – објаснила је Соња Караџић Јовичевић и додала да предсједник суда у Хагу ниједном Србину затворенику, ма у којем казамату био, није дозволио институт смањења казне или пуштања на слободу након одслужене двије трећине казне.

Подсјећамо, раније данас адвокат Горан Петронијевић, који је члан одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, изјавио је за Срну да одлука Хашког механизма да Караџића упуте у затвор у Велику Британију представља први корак ка његовом убиству, јер у тој земљи неће моћи да му буде гарантована безбједност.

Петронијевић је нагласио да је у приговору, који је уложила одбрана, указано на сву апсурдност те одлуке Хашког механизма.

– Слање Караџића у британски затвор био би први корак ка његовом убиству. Да не говорим о томе да су Британци учествовали у његовом хапшењу, да је Велика Британија била на страни Муслимана у сукобу у БиХ. Дакле, њега одводе као заробљеника у турско ропство, онако како су некада хришћане из Босне водили на Блиски исток – рекао је Петронијевић

Коментари 0
Повезане вијести
Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 17m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 9m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 0m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 45m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 52m
    4