Породице из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе домаћини српској дјеци са Космета

25.03.2024. 17:31
0
ИЗВОР: srna.rs

У 12. пројекту “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” у организацији Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке учествоваће 15 градова и општина Српске. То су Градишка, Приједор, Бањалука, Челинц, Прњавор, Брод, Теслић, Шамац, Бијељина, Зворник, Братунац, Власеница, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Требиње, заједно са више од 50 основних школа.

Породице ученика из 15 локалних заједница Српске угостиће седам дана, од 22. до 29. јуна, укупно више од 700 српске дјеце доби од 10 до 15 година и просвјетнних радника из више од 40 основних школа са Косова и Метохије – Зубиног Потока, Грачанице, Лапљег Села, Србице, Бања, Црколежа, Осојана, Клине, Косовске Митровице, Ораховца, Велике Хоче, Косова Поља, Ропотова, Косовске Каменице, Липљана, Гуштерице, Гораждевца, Угљара, Пасјана, Партеша, Звечана, Лепосавића, Новог Брда, Шилова, Штрпца, те још неких српских села.

Предсједник Одбора Милорад Арлов рекао је Срни да је пројектом обухваћено и око 50 дјеца и младих са потешкоћама у развоју у пратњи једнох родитеља из Дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” који ће бити посебни гости Одбора смјештени у ЈУ Центар “Заштити ме” у Бањалуци.

– Велику подршку пројекту као и свих претходних година имамо од Министарства просвјете и културе Републике Српске – каже Арлов и захвалио породицама, основним школама и локалним заједницама Републике Српске које ће седам дана отворити широм своја врата да угосте братски и домаћински госте са Косова и Метохије.

Према његовим ријечима, централни дочек 22. јуна биће у Братунцу, а преко моста “Братољуб” долази 15 пуних аутобуса српске дјеце и свих гостију са братског Космета у братску Републику Српску.

– Очекујемо да ће нам се на централном дочеку придружити чланови Канцеларије за Косово и Метохију и Министарства просвјете у влади Србије – каже Арлов.

Он је упутио захвалност начелнику општине Братунац Лазару Продановићу и Парохији братуначкој који су прихватили приједлог Одбора да Братунац буде домаћин централног дочека гостију из јужне српске покрајине.

– Ове године ученици из Лапљег Села на централном дочеку и културноумјетничком програму у Братунцу заједно са пјевачком групом “Каменички бисери” из Косовске Каменице отпјеваће химну Реублике Српске “Моја република” – каже Арлов.

Он је подсјетио да је овим пројектом од 2012. године са простора читавог Космета у 36 локалних заједница Српске боравило је више од 7.000 српске дјеце и око 650 просвјетних радника.

Коментари 0
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 21m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 43m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 58m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 51m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 57m
    1