Porodice iz Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže domaćini srpskoj djeci sa Kosmeta

25.03.2024. 17:31
0
IZVOR: srna.rs

U 12. projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” u organizaciji Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke učestvovaće 15 gradova i opština Srpske. To su Gradiška, Prijedor, Banjaluka, Čelinc, Prnjavor, Brod, Teslić, Šamac, Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trebinje, zajedno sa više od 50 osnovnih škola.

Porodice učenika iz 15 lokalnih zajednica Srpske ugostiće sedam dana, od 22. do 29. juna, ukupno više od 700 srpske djece dobi od 10 do 15 godina i prosvjetnnih radnika iz više od 40 osnovnih škola sa Kosova i Metohije – Zubinog Potoka, Gračanice, Lapljeg Sela, Srbice, Banja, Crkoleža, Osojana, Kline, Kosovske Mitrovice, Orahovca, Velike Hoče, Kosova Polja, Ropotova, Kosovske Kamenice, Lipljana, Gušterice, Goraždevca, Ugljara, Pasjana, Parteša, Zvečana, Leposavića, Novog Brda, Šilova, Štrpca, te još nekih srpskih sela.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je Srni da je projektom obuhvaćeno i oko 50 djeca i mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji jednoh roditelja iz Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” koji će biti posebni gosti Odbora smješteni u JU Centar “Zaštiti me” u Banjaluci.

– Veliku podršku projektu kao i svih prethodnih godina imamo od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske – kaže Arlov i zahvalio porodicama, osnovnim školama i lokalnim zajednicama Republike Srpske koje će sedam dana otvoriti širom svoja vrata da ugoste bratski i domaćinski goste sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim riječima, centralni doček 22. juna biće u Bratuncu, a preko mosta “Bratoljub” dolazi 15 punih autobusa srpske djece i svih gostiju sa bratskog Kosmeta u bratsku Republiku Srpsku.

– Očekujemo da će nam se na centralnom dočeku pridružiti članovi Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva prosvjete u vladi Srbije – kaže Arlov.

On je uputio zahvalnost načelniku opštine Bratunac Lazaru Prodanoviću i Parohiji bratunačkoj koji su prihvatili prijedlog Odbora da Bratunac bude domaćin centralnog dočeka gostiju iz južne srpske pokrajine.

– Ove godine učenici iz Lapljeg Sela na centralnom dočeku i kulturnoumjetničkom programu u Bratuncu zajedno sa pjevačkom grupom “Kamenički biseri” iz Kosovske Kamenice otpjevaće himnu Reublike Srpske “Moja republika” – kaže Arlov.

On je podsjetio da je ovim projektom od 2012. godine sa prostora čitavog Kosmeta u 36 lokalnih zajednica Srpske boravilo je više od 7.000 srpske djece i oko 650 prosvjetnih radnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Lidl" stiže u Istočnu Ilidžu "Lidl" stiže u Istočnu Ilidžu
Ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov posjetio Istočnu Ilidžu Ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov posjetio Istočnu Ilidžu
Uhapšen zbog krađe telefona u Dečanskoj ulici Uhapšen zbog krađe telefona u Dečanskoj ulici
Najčitanije
 • Slana bajadera
  13h 15m
  0
 • Zločin u Varvarinu
  12h 50m
  1
 • Oko 15 pacijenata oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije na terapiji
  5h 52m
  1
 • Učestvujte u Katerinom FOTO-KONKURSU i osvojite vrijedne nagrade!
  7h 49m
  2
 • Bojan Gunjak i Dragoslav Pantić kreću na humanitarni pohod za Magdalenu i Helenu
  6h 6m
  0