Поруком, која је стигла грађанима Србије, званично покренут систем „Пронађи ме“ у Србији (ФОТО)

25.10.2023. 11:32
0
ИЗВОР: nova.rs

Након што је на данашњој конференцији за штампу објављено да је систем „Пронађи ме“, домаћа верзија „Амбер алерта“, почео са радом, мобилни оператери послали су корисницима поруке са обавјештењем да је систем активан.

Након што је званично пуштен у рад систем за хитно обавјештење јавности „Пронађи ме“, грађанима у Србији стигло је обавјештење како ће функционисати домаћа верзија „Амбер алерта“.

Слика

Фото: Приватна архива/ nova.rs

Конференцији за медије у Палати правде присуствовали су данас предсједник Србије Александар Вучић, министар полиције Братислав Гашић, али и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

На самом почетку, медијима се обратио Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“, који се протеклих година највише залагао за увођење „Амбер Алерта“.

- Са поносом могу да кажем да ниједна земља у региону нема овакав систем, и нажалост неће га ускоро ни имати - рекао је Јурић.

О систему „Пронађи ме“ говорио је и министар полиције Братислав Гашић.

- Пре осам месеци наком консултација нисмо имали дилему да ли да овај систем заживи у Србији. Деца су најрањивија. Данас је велики дан за Србију и децу јер знају да ћемо сви бринути за њих. Ово ће ујединити целу заједницу, научићемо да верујемо једни другима. Безбедност деце је у врху листе приоритета МУП. Овај систем представља ефикасан механизам, биће коришћен и у ситацијама елементарних непогода и катастрофа за обавештавање јавности. Веома саммпоносан на посао који смо урадили али се надам да никада нећемо морати да употребимо овај систем - рекао је Гашић на конференцији.

Подсјетимо, системом „Пронађи ме“ предвиђено је да након нестанка дјетета грађанима стиже СМС порука о детаљима битним за проналазак. Такође, детаљи о дјетету биће видљивии на ознакама широм путева у Србији. Предвиђено је и да се програм на телевизијама прекида на сваких пола сата, када ће се појављивати слика дјетета, као и познате информације.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    11h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    11h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    11h 4m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    9h 55m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    42m
    0