Посјете пећини Орловача затворене до прољећа

01.11.2020. 16:18
0
ИЗВОР: СРНА

Споменик природе "Пећина Орловача" код Сумболовца, општина Пале, данас је званично затворен до прољећа, а сви туристи могли су уживати у дводневној бесплатној посјети овој природној атракцији и испробати авантуристичке садржаје.

Споменик природе "Пећина Орловача" у наредних 15 дана наћи ће се на мапи црвене линије "Виа Динарика", коју финансирају ЕУ и Њемачка.

Стручни сарадник за природна и културна добра општине Пале Младен Самарџић рекао је новинарима да су у протекла два дана имали велики број посјета туриста којима је било омогућено да обиђу авантуристички дио пећине уз помоћ одговарајуће опреме, пењање и спуштање низ стијене Орловаче, шетња стазом здравља дугом око пет километара на лакши и тежи начин, као и пењање адреналинском стазом брда Орловаче на видиковце.

- Ту је један екстремни дио стазе гдје се сајлама пење на три видиковца и ужива у погледу на планине Јахорину, Равну планину и Требевић. Друге двије стазе су од Орловаче до Новакове њиве, које смо урадили заједно са Туристичком организацијом `Јахорина`, док је трећа у припреми и водиће до пећине `Извор Мокрањске Миљацке`, дуге око осам километара- навео је Самарџић.

Он је истакао да је посјетиоцима био доступан и обилазак пећине "Извор Мокрањске Миљацке", која је први пут отворена за посјетиоце и представља атракцију, јер се на располагању налази језеро које треба прећи чамцем да би се дошло до сувих канала пећине.

Према његовим ријечима, затварање туристичке сезоне организовано је уз подршку спелеолошко-еколошких друштава "Орловача" и "Урсус спелаеус" из Фоче.

Самарџић је најавио да ће од сљедеће сезоне туристима бити доступан обилазак авантуристичког дијела Орловаче, али уз претходну обуку и изнајмљивање одговарајуће опреме, који до сада није био отворен за посјете, као и остали авантуристички садржаји.

Он је додао да ће захваљујући управи Културно–спортског центра "Пале" и начелнику општине Бошку Југовићу бити изграђена тераса на ријеци Сињеви за одмор посјетилаца, као и амфитеатар за спелеолошку обуку туриста.

Приликом посјета пећини организована је и хуманитарна изложба умјетничких радова чланова Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" ради финансијске помоћи породици Димић са Брезовица, општина Пале.

- Имали смо креативну радионицу у протеклој седмици гдје смо сликали флаше, кутије и продавали у виду хуманитарног базара како бисмо прикупили симболичну суму новца за помоћ породици Димић. Циљ нашег друштва јесте повећања свијести код људи о екологији и спелеологији, очувању животне средине, а често организујемо едукативне и креативне радионице- рекла је члан Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" Ивана Ковачевић.

Директор Туристичке организације "Јахорина" града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да је у оквиру пројекта "Виа Динарика", вриједности 500.000 КМ, уређено 45 километара пјешачких стаза, а да ће на улазу у комплекс пећине стајати табла која ће означавати мјесто поласка стазе и биће повезана са Новаковом пећином, домовима Стајна и Црвене стијене.

- То ће у наредном периоду отворити нове видике за туризам-  рекао је Тошићи додао да је то велики маркетиншки потез и сигурно темељ за даље унапређење садржаја.

Зимске посјете туристичком дијелу пећине Орловача затворене су до априла због фауне пећине /ендемске врсте инсеката и слијепих мишева/, које се налазе у процесу хибернације.

Коментари 0
Повезане вијести
Гусларско вече у Мокром 10. маја Гусларско вече у Мокром 10. маја
Мали Василије оперисан, Терзићима након стравичног пожара неопходна помоћ Мали Василије оперисан, Терзићима након стравичног пожара неопходна помоћ
Помозимо породици Терзић – рачуни за улату финансијских средстава Помозимо породици Терзић – рачуни за улату финансијских средстава
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 51m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 46m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 40m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 8m
    0