Посјетиоци “Госпојинских вечери културе” дегустирали романијска јела и мед

11.08.2019. 19:21
0
ИЗВОР: Srpska.info

Посјетиоци традиционалне манифестације “Госпојинске вечери културе”, која се одржава на Равној Романији, данас су имали прилику да дегустирају јела и мед из овог краја и погледају наступ младе гусларке, дванаестогодишње Љубице Цветковић.

Предсједник Кола српских сестара “Света великомученица Текла” са Пала Љиљана Нешковић рекла је да сваке године представе романијска изворна јела, кајмак, пите, јегњетину испод сача, уштипке, кешке и све врсте домаћих колача.

Угостимо све посјетиоце и настојимо да останемо и даље чувари наше традиције“ изјавила је Нешковићева новинарима.

 

Коло српских сестара са Пала изложило је у етно-амбијенту романијске колибе у порти Манастира на Равној Романији и ручне радове, ткање, плетење, вез и хеклање.

 

У манастирској порти данас је одржан и Дан романијског меда и љекобиља, на коме су своје производе уз локалне пчеларе Удружења “Гласинац” излагали пчелари-гости из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

 

Милинко Јовичић, члан Уружења пчелара “Сава Поповић” из Ариља у Србији, каже да трећи пут долази код пријатеља на Сокоцу и одушевљен је начином презентације меда и пчелињих производа.

Велику пажњу на сабору код Манастира привукла је дванаестогодишњи гуслар Љубица Цветковић, члан Гусларског друштва “Старина Новак” са Пала, која је Срни испричала да је прије годину и по дана почела да пјева уз гусле.

Наступала сам више пута, добила доста награда, диплома и похвала, а прије два дана на такмичењу у Невесињу, ушла сам у ужи круг за одлазак на савезно такмичење гуслара“ каже Цветковићева.

Цветковићева је рекла да је љубав према овом инструменту наслиједила у породици од оца и стрица и да је одлучила да се искаже у томе, баш како су то чинили и њени преци.

Директор соколачке Установе за културу “Перо Косорић” Ирена Шућур рекла је да је циљ ове традиционалне манифестације да очува традицију и његује културно насљеђе гласиначког краја и ширег романијског поднебља.

 

На “Госпојинским вечерима културе” учестовало је 14 етно-група из свих крајева Републике Српске и Црне Горе, фрулаши и двојничари, три гуслара и пјесници Mиланко Боровчанин Ромсок са Сокоца и Миленко Јевђевић из Бањалуке.

 

Традиционална манифестација ове године је одржана 22. пут у оквиру обиљежавања Дана манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

 

Организатор ове манифестације је соколачка Установа за културу “Перо Косорић”, а покровитељи град Источно Сарајево и општина Соколац.

Коментари 0
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 21m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 39m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    13h 6m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 54m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 15m
    0