Поскупљења основних животних намирница преко леђа грађана

14.09.2021. 10:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Становнике БиХ очекују тешка јесен и зима с обзиром на то да ће усљед рецесије због пандемије вируса корона, али и временских неприлика попут суше цијене основних животних намирница знатно порасти.

Ово су тврдње пољопривредника, али и економских аналитичара с којима су разговарале "Независне новине".

Очекује се додатно поскупљење брашна, уља, горива, воћа и поврћа, али и репроматеријала за наредну сјетву.

Економски аналитичари, пак, не виде у скоријој будућности да ће становници БиХ имати већи стандард, односно веће плате, како би нивелисали ова значајна поскупљења основних животних намирница.

Из пољопривредних удружења тврде да су произвођачи у свим сферама претрпјели штету од 60 одсто усљед суше, те да овог није било поштеђено ни сточарство. Такође тврде да без системског рјешења неће бити боље.

Стојан Маринковић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, за "Независне" каже да  су губици велики, те да је оно што је додатно обесхрабрујуће за пољопривреднике свакодневни пораст цијена минералних ђубрива, сјемена, хемије за предстојећу јесењу, а тиме и за прољетну сјетву, тако да ни пораст цијена готових производа, када су у питању житарице и уљарице, за ратаре не представља стварни  добитак.

- На први поглед цијене изгледају добре. Међутим, као прво, приноси су  ниски, а као друго, све ће то опет да се прелије у џепове хемијских индустрија и трговаца репроматеријалом. Недостатак влаге у претходном периоду сада већ доводи у питање сјетву пшенице у оптималним  роковима, а сјетва уљане репице такође је упитна с обзиром на то да је већ требало да почне, али земљишта су жедна, не могу се добро припремити, тако да ову годину можемо дефинисати као веома неповољну за пољопривредне произвођаче - каже Маринковић.

Истиче да сада имају апсурдну ситуацију да немају довољан број товних бикова и товних јунади на тржишту, а цијена никако да се помјери барем на праг рентабилности, а што је директна посљедица прекомјерног увоза.

- Било би добро да се коначно поради на заштити домаће производње у БиХ. Да имамо правилну расподјелу аграрног буџета, коју би требало  мало више покушати усмјерити у примарну производњу. Претходна година пандемијске кризе показала је да би основа у свакој нормалној земљи требало да буде прехрамбена сигурност становништа у условима када је могуће да државе из којих увозимо уведу рестрикције - казао је Маринковић.

Тврди да је пољопривреднике нарочито омела суша јер ни наводњавањем нису  могли да надокнаде  проблеме са сушом и високим температурама.

- Највеће посљедице ће сносити потрошачи, а одмах за њима и пољопривредни произвођачи - казао је Маринковић.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, за "Независне новине" истиче да ће јесенас све бити скупље, али да све то води на причу на којој пољопривредници инсистирају, а то је прича  о заштити домаће производње.

- Наши примарни пољопривредни произвођачи не диктирају цијене, диктира их увоз и зато је ситуација таква - казао је Бићо, те као примјер навео млијеко чија је откупна цијена иста већ 15 година. Тако је, каже, и са јунади, а на тржишту је то све сто одсто скупље.

Додаје да БиХ постаје овисна  о увозу и онда се ради шта се хоће.

- Нека нас заштите, нека дају плави дизел и имаћемо јефтиније производе - каже Бићо и додаје да је суша већ направила проблем, јер је сточна храна поскупјела 100 одсто, те да иде зима, а сијена нема.

- Поскупјели су концентрати, доћи ће и до затварања фарми, а то води и поскупљењима - тврди Бићо.

Мирсад Исаковић, економски стручњак и универзитетски професор, за "Независне новине" каже да је неминовно поскупљење и да је то посљедица лоших поступака у периоду пандемије.

- БиХ, посебно Федерација, нема економску политку која би ублажила посљедице. Чињеница је да је нафта поскупјела и да ће цијене ићи још навише, а у задњих мјесец-мјесец и по дана нафта и нафтни деривати поскупјели су 18 одсто, а то значи да су улазне сировине за производњу хљеба, па чак и за пољопривреднике веће и сасвим је логично да дође до поскупљења. Пољопривреда је била перспективна грана за ову државу и требала је подстицај - каже Исаковић и додаје да је БиХ прокоцкала све шансе зато што нема пољопривредну стратегију, а додатне проблеме је изазвала суша.

Адмир Чавалић, економски аналитичар и универзитетски професор, за "Независне новине" истиче да грађане БиХ очекују тешка јесен и зима, јер ће неминовно доћи до додатног поскупљења.

- Још се налазимо у тренду поскупљења и то на регионалном тржишту, што је посљедица пролазеће рецесије ковида 19 и низа других околности, посебно лошег времена и суше. Тако да су очекивања да ћемо до краја године имати тенденцију виских цијена, нарочито за оне производе који су од животне важности, а надати се да ће иза Нове године доћи до раста животног стандарда, али немамо позитивна очекивања - казао је Чавалић и додао да нема претпоставки за раст стандарда грађана БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    5h 41m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    4h 36m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    21h 58m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    8h 58m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    23h 44m
    1