Поскупљење горива у Еквадору изазвало хаос на улицама

21.06.2022. 17:32
0
ИЗВОР: Agencije

Стотине припадника аутохтоних народа Еквадора и чланови бројних синдикалних организација умарширали су у главни град ове државе осми дан протеста због раста цијена горива и незадовољства радом предсједника.

Хаос који у Еквадору влада дужи период, ескалирао је вишедневним демонстрацијама током којих су демонстранти исказали незадовољство социјалном и економском политиком коју спроводи предсједник земље Гиљеромо Ласо.

Демонстранти су у главни град стигли камионима и аутомобилима, а због цјелокупне ситуације ванредно стање проглашено је у шест провинција ове државе, укључујући и ону гдје се налази главни град Квито.

- Овом одлуком заштићена је добробит грађана. Истовремено, права оних који мирно демонстрирају су такође заштићена - саопштено је из еквадорске владе.

Због проглашења ванредног стања, предсједник државе добио је право слања оружаних снага на улице, суспензије грађанских права, те увођења полицијског часа.

Између осталог, захтјеви које су аутохтони народи Еквадора упутили предсједнику подразумијевају смањење цијена горива, спречавање даљег ширења еквадорске нафтне и рударске индустрије те пролонгирано плаћање дугова малих и средњих пољопривредника у овој јужноамеричкој држави.

Конфедерација аутохтоних народа Еквадора има изузетно јак утицај у држави и заслужни су за свргавање три предсједника у периоду од 1997. до 2005. године.

Аутохтони народи чине више од милион од 17,7 милиона становника Еквадора, а на посљедњим протестима успјели су окупити и незадовољне студенте и раднике који су такође свјесни економских проблема који погађају државу.

Поводом цјелокупне ситуације огласио се и предсједник Ласо који је упутио низ критика према демонстрантима, те је поручио како они не желе рјешење проблема већ додатни хаос.

- Пружили смо им руку, позвали на дијалог, али они не желе мир. Они траже хаос и желе да смијене предсједника - рекао је предсједник Еквадора.

Иначе, од почетка протеста у Еквадору, полиција је саопшти да су 63 припадника снага сигурности рањена, док су демонстранти 21 особу држали као таоце.

Независне организације су навеле како је током демонстрација рањено 55 цивила док је 79 грађана ухапшено.

Када је ријеч о цијенама горива у Еквадору, оне су се од 2020. године неколико пута повећавале. Галон дизела (око 3,7 литара) који је некада износио долар, сада износи 1,90 долара, док је цијена бензина скочила с 1,75 на 2,55 долара по галону.

Припадници аутохтоних народа су између осталог тражили од предсједника замрзавање цијена горива на 1,50 долара по галону за дизел, те 2,10 долара за галон бензина.

Коментари 0
Повезане вијести
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 27m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 0m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 41m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    20h 52m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 36m
    13