Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо

24.04.2024. 13:00
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Грађанима са мањим примањима ове године ће бити теже припремити православни празник Васкрс који се ближи и полако куца на врата. За једно јаје се издваја и до 0,60КМ, а луковица за фарбање јаја скупља него прошле године.

Близина Васкрса тјера купце на тезге гдје се продају јаја, а тамо их дочекује изненађење.

Јаја и луковице за фарбање су скупљи него прије годину дана.

Али како наш народ каже, ма колико год биле веће цијене ове године, Васкрс се мора прославити.

- Цијене су веће него прошле године. Јаја су поскупила, али и цијене меса су скочиле. Биће скуп роштиљ и јаја ове године. Све што је било нормално прије сад нам постаје луксуз.

Телећа шницла је 35 КМ, млада прасетина у месницама је 23 КМ, кило ћевапа прелази одавно 20 КМ. Килограм јагњетине иде на 30 КМ у месницама, а примања су мала – каже Јадранка Будимир коју смо затекли на Тржници.

И поред већих цијена, трговци задовољно трљају руке. Вјерују у добру зараду без обзира на веће цијене Наиме, цијена јаја је скупља у односу на прошлу годину, тако да за једно јаје морате издвојити 0,50 КМ,  а на неким тезгама и 0,60.

– Код мене је пакет од 10 јаја 6 КМ, а хоће ли се повећати цијена зависи од потражње, јер јаја слабо иду сад, али до Васкрса има времена и сигурно ће још више порасти потражња– изјавила је продавачица за "Српскаинфо".

Други штанд на “Тржници” нуди већу понуду јаја, па је за она ситнија за 10 комада потребно издвојити 3,50 КМ. 

– Није све у величини, цијена зависи и од квалитете. Ситна јаја су од младих кока и мора бити мало јефтиније – нагласила је продавачица.

Поред јаја од 0,35 КМ, налазе се и скупља па им цијена иде до 0,50 КМ.

– Био је један Ускрс, а сада иде и Васкрс, нормално да је било потражње за јајима, а и биће је – прича задовољна продавачица.

Како је нагласила на њеној тезги неће доћи до поскупљења и цијене остају какве су и сада.

У Српској је инфлација утицала и на цијену луковице, па јој је тренутна цијена 1,50 КМ, док је прошле године кеса луковице износила једну марку.

Ако сте стална муштерија онда ћете можда имати среће и добити гратис луковицу ако купите неке друге производе са тезге, поручила је радница са “Тржнице”.

– Наруџбе за домаћа јаја од кокошки које ходају се највише траже. Пакет од 10 комада кошта 6 КМ, а у понуди имам јаја од 5 КМ – изјавила је она.

Продавачица додаје да је инфлација утицала на све производе, па је све скупље за 1 КМ или пола марке.

– Прошле седмице је дошло до поскупљења горива, а када гориво поскупи одмах су и цијене производа веће – наглашава она.

Један пакет од 10 комада јаја у продавницама се може пронаћи од 3,89 па све до 4,39 КМ. Наравно, у зависности од величине креће се и цијена, па M величину можете пронаћи за 3,69, а L величину за 3,89 КМ.

И цијене меса би могле да нам “заљуте” Васкрс. Месари већ сад не крију да ће у наредним данима цијене бити веће. Све то правдају потражњом, али и слабом понудом домаћег меса.

- Увоз је погасио неке фарме и смањио сточни фонт. Понуда је мала, а потражња велика и све то додатно утиче на веће цијене. Месо из увоза је такође штетено дјеловало на наше домаће произвођаче. Цијене ће сигурно бити нешто веће – рекли су у једном познатом бањалучком ланцу месница.

Цијена прасића се креће од 12 до 15 КМ по килограму, тако за прасе од 25 килограма живе ваге морате издвојити до 375 КМ. Ако сте планирали прославити Васкрс уз роштиљ, за килограм ћевапа морате издвојити 23 КМ. Када је ријеч о роштиљским кобасицама, њихова цијена износи 14 КМ, а пилеће пљескавице се могу пронаћи за 7 КМ. Цијена пилећих крилаца највише дивља и она износи ни мање ни више него 7,25 КМ.

Свака година је скупља, али традиција и обичаји ће бити испоштовани.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 24.04.2024. 20:03
    KORT u I, Sarajevu imao je bajramsko sniženje,,,, čekam da vidimo šta će biti za Vaskrs
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 24m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 8m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 44m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    57m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    51m
    0