Поскупљује струја у Републици Српској

29.02.2024. 11:00
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Након што је Уставни суд Републике Српске оспорио Одлуку о тарифним ставовима за јавно снадбијевање електричном енергијом, струја за 80 посто грађана биће скупља.

- Није оспорено поскупљење струје већ тарифе. Овом одлуком Уставног суда која ће се морати спровести поскупиће струја за најмање 80 посто грађана који су до сада били заштићени - испричао је извор "Независних новина".

Исти извор наводи да ће, рецимо, грађани који су имали рачун од 50 КМ убудуће, када се спроведе одлука Уставног суда и пониште тарифе које су важиле, рачун плаћати око 54 КМ.

Говорећи о потенцијалним тужбама, извор "Независних новина"  истиче да 80 посто грађана неће моћи поднијети те тужбе јер они су плаћали најнижу цијену струје, а они који су били велики потрошачи и који су трошили више струје, теоретски ће моћи тужити али ради се о 20 посто грађана.

- Све је још увијек непознаница како ће се ствари одвијати. Углавном одлука Уставног суда Републике Српске удар је на велику већину грађана. Тарифни системи постоје и у региону и није нам јасно шта је ту спорно када и сам Закон говори да је то могуће урадити. Том логиком неуставан је и Закон о електричној енергији - испричао је исти извор.

Подсјећања ради, Уставни суд Републике Српске одлучио је да тарифе за обрачун електричне енергије нису у складу са Уставом Републике Српске. 

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су тачком II оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнада за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољанији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације. 

Пише: Урош Вукић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 13.03.2024. 08:50
    Struja neće da poskupi samo će račun biti mnogo veći.Uzmu ti 15 km samo što imaš električno brojilo.Ima ih besposlenih po kancelarijama pa izmišljaju kako da handre narod.
  • Generic placeholder image
    Драгомир 01.03.2024. 14:21
    Само отимају народу паре сви исти лопов до лопова, Ми млади који имају некакву шансу и прилику само напуштати Босу и Херцеговину -Републику Српску боље и у иностранству радити него овде за мизерну плату још хоће и душу да узму .Овде неког живота и нема поготово за омладину .
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 32m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 0m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 6m
    0