Поскупљује струја у Републици Српској

29.02.2024. 11:00
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Након што је Уставни суд Републике Српске оспорио Одлуку о тарифним ставовима за јавно снадбијевање електричном енергијом, струја за 80 посто грађана биће скупља.

- Није оспорено поскупљење струје већ тарифе. Овом одлуком Уставног суда која ће се морати спровести поскупиће струја за најмање 80 посто грађана који су до сада били заштићени - испричао је извор "Независних новина".

Исти извор наводи да ће, рецимо, грађани који су имали рачун од 50 КМ убудуће, када се спроведе одлука Уставног суда и пониште тарифе које су важиле, рачун плаћати око 54 КМ.

Говорећи о потенцијалним тужбама, извор "Независних новина"  истиче да 80 посто грађана неће моћи поднијети те тужбе јер они су плаћали најнижу цијену струје, а они који су били велики потрошачи и који су трошили више струје, теоретски ће моћи тужити али ради се о 20 посто грађана.

- Све је још увијек непознаница како ће се ствари одвијати. Углавном одлука Уставног суда Републике Српске удар је на велику већину грађана. Тарифни системи постоје и у региону и није нам јасно шта је ту спорно када и сам Закон говори да је то могуће урадити. Том логиком неуставан је и Закон о електричној енергији - испричао је исти извор.

Подсјећања ради, Уставни суд Републике Српске одлучио је да тарифе за обрачун електричне енергије нису у складу са Уставом Републике Српске. 

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су тачком II оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнада за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољанији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације. 

Пише: Урош Вукић

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  voxpopuli 13.03.2024. 08:50
  Struja neće da poskupi samo će račun biti mnogo veći.Uzmu ti 15 km samo što imaš električno brojilo.Ima ih besposlenih po kancelarijama pa izmišljaju kako da handre narod.
 • Generic placeholder image
  Драгомир 01.03.2024. 14:21
  Само отимају народу паре сви исти лопов до лопова, Ми млади који имају некакву шансу и прилику само напуштати Босу и Херцеговину -Републику Српску боље и у иностранству радити него овде за мизерну плату још хоће и душу да узму .Овде неког живота и нема поготово за омладину .
Повезане вијести
Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске
Топлотни талас наредних десетак дана Топлотни талас наредних десетак дана
Викендица за дан и до 1.000 марака Викендица за дан и до 1.000 марака
Најчитаније
 • Мушкарац оставио кофере са људским остацима на мосту
  19h 12m
  0
 • Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
  21h 6m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  6h 12m
  0
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  1h 30m
  0
 • Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић
  19h 55m
  0