Поскупљује струја за привреду у Републици Српској

22.12.2021. 07:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене електричне енергије за привреду у Српској од 1. јануара наредне године порашће од 15 до 20 одсто, до краја 2022. године од повећања ће бити поштеђени привредници који су потписали двогодишњи уговор са "Електропривредом РС", а ово повећање ће неминовно довести и до раста цијена крајњих производа.

До скока цијена струје дошло је на свјетском и европском тржишту, а у већини земаља ЕУ велепродајна цијена електричне енергије на берзи премашила је 400 евра по киловат-часу. Тако је цијена испорука струје у Француској скочила на 442 евра по киловат-часу, у Њемачкој до 431 евра, а у балтичким државама до 413 евра.

Да повећање цијена овог енергента неће прескочити ни Републику Српску, потврђено је за "Независне новине", а за данас је најављен и састанак представника Привредне коморе РС, Министарства енергетике РС, Уније удружења послодаваца РС и "Електропривреде РС" с премијером РС Радованом Вишковићем, на којем ће ријечи бити управо о поскупљењу електричне енергије за привредне субјекте.

У "Електропривреди РС" (ЕРС) су саопштили да ће цијене струје за привреду упркос поскупљењу и даље бити најниже у региону, те да ће и убудуће бити и до пет пута нижа за потрошаче из ове категорије у односу на берзанске цијене.

- Берзанске цијене електричне енергије тренутно износе око 250 евра по мегават-часу и, у односу на њих, ЕРС својим купцима нуди попусте од 52 до 82 одсто, с тим што болнице, водоводи и јавна расвјета имају повлаштен положај у односу на све остале категорије купаца који се снабдијевају по тржишним условима и за њих ће цијене струје бити чак пет пута ниже од тржишних - истакли су у ЕРС.

У овом предузећу су најавили да ће и цијене струје за пољопривредне потрошаче бити повољне, односно четири пута ниже од тржишних.

Навели су да ће јавне установе у наредном периоду плаћати електричну енергију три и по пута јефтинију од берзанске, а трговине, сектор рударства, грађевине и саобраћаја оствариваће попусте од чак 65,6 одсто.

- Желимо да нагласимо да за купце који су уговоре о снабдијевању са ЕРС потписали на двије године у новембру 2020. године цијене електричне енергије остају исте и у 2022. години - рекли су у ЕРС.

Додали су да је за остале потрошаче из категорије привреде у току потписивање нових уговора о тржишном снабдијевању.

- Због сталних турбуленција и драстичног скока цијена на слободном тржишту, ЕРС ће својим потрошачима обезбиједити уговоре до краја 2022. године - рекли су у ЕРС.

Истакли су да се помјерање цијена електричне енергије за привреду врши постепено и континуирано у складу с раније усаглашеном динамиком.

Како је у разговору за "Независне новине" рекао Перо Ћорић, директор Привредне коморе РС, преговори о поскупљењу електричне енергије се интензивно воде од прошле године, а потписан је и меморандум који подразумијева кретање цијена електричне енергије.

- Прошле године се није знало да ће доћи до оваквог наглог скока цијена струје на берзама. Ми смо тада разговарали о двије варијанте, једна је да привредни субјекти склопе уговор са ЕРС на једну годину, а друга да склопе уговор на двије године. Сада добијамо информације да ће онима који су потписали уговор на двије године цијене остати исте и износиће 40 евра по мегават-сату, што је за те привредне субјекте изузетно повољно - рекао је Ћорић, додајући да они који су потписали једногодишњи уговор плаћају за 1,50 евра већу цијену струје.

Истакао је да се онда десио скок цијена на берзи, те да су се мјесецима водили преговори са ЕРС о расту цијена струје.

- Нисмо се могли договорити јер су захтјеви 'Електропривреде РС" били изузетно високи, базирани на цијени 50 одсто нижој од оне која је на берзи, али је то и даље висока цијена од око 65 евра. Ми смо инсистирали на неком реалном повећању којим бисмо у обзир узели инфлацију која се десила и да узмемо у оквир и цијену рада. Наш је став, којег се и сада држимо, да се то све уклопи у неких 10 одсто раста- рекао је Ћорић, додајући да су свјесни да до раста цијене електричне енергије мора доћи, али да то мора бити у реалним оквирима, јер је привреда већ под притиском због повећања цијена репроматеријала и повећања плата.

Ћорић је навео да је извјесно да ће доћи и до раста цијена крајњих производа јер, како истиче, све мора ући у калкулацију када је ријеч о цијенама производа.

- Тамо гдје су цијене с ино-партнерима одавно договорене, мислим да је о цијени електричне енергије требало разговарати раније, да би те цијене ушле у калкулације и преговоре, јер ти привредни субјекти, који су значајни потрошачи електричне енергије, вјероватно ће бити у одређеним проблемима, јер ће имати мање ефекте од свог рада - рекао је Ћорић, додајући да ће они привредни субјекти који раде у областима гдје се раст цијена лакше може преточити у раст цијена производа то морати урадити.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења  послодаваца РС, казао је да ће се након данашњег састанка знати тачно колике ће цијене струје бити за привреду.

- Оно што знамо засад је да ће та цијена бити значајно нижа него што је у другим земљама, што ће бити неки вид подршке државе послодавцима - рекао је Тривић, додајући да се очекује да та цијена која је била око 40 евра буде око 50 или 60 евра за индустрију.

- То је онда повећање за око 15 до 20 одсто, а у поређењу са ситуацијом у свијету, онда то дође као поклон ЕРС, с обзиром на то да су сада извозне цијене од 180 до 240 евра по мегават-часу - казао је Тривић.

Истакао је да ће овај раст цијена једним мањим дијелом довести и до раста цијена производа, али да не очекује значајно повећање.

Истакао је да ће привредни субјекти који су потписали двогодишњи уговор избјећи повећање цијена струје до краја 2022. године, али да ће већ 2023. године и они доћи у исту категорију са другим послодавцима. 

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 11m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 56m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 44m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 5m
    0