Поскупљује воће и поврће

26.09.2024. 09:41
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дуга љетна суша и велики увоз воћа и поврћа током ове године у Босну и Херцеговину повећаће цијене ових производа у наредном периоду, сматрају саговорници "Независних новина".

Ово је нови удар на џепове и грађана.

Тако је увоз воћа и поврћа у БиХ у осам мјесеци ове године био за око 17 милиона КМ већи него у истом периоду прошле године, пише у подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ).

Дошло је воћа и поврћа за 279.379.969 КМ, док је у осам мјесеци прошле године увезено ових производа за око 262.239.089 КМ.

У овим подацима се види да је банана дошло за око 54 милиона КМ, од тога из Еквадора за око 41 милион КМ.

Агруми, свјежи или сухи, стигли су за око 32 милиона КМ, а кромпира за 22 милиона КМ.

Парадајза је током ове године дошло за око 19 милиона КМ, а орашастих плодова за 18,5 милиона КМ.

Јабука, крушака и диња је стигло за око 16,3 милиона КМ, док је смрзнутог поврћа увезено за 14 милиона КМ, а осталог поврћа, свјежег или расхлађеног, за око 13 милиона КМ.

С друге стране, и извоз воћа и поврћа је повећан.

У осам мјесеци ове године извоз воћа и поврћа је износио 81.258.161 КМ, док је у истом периоду прошле године био вриједан 72.457.258 КМ.

Босна и Херцеговина је ове године највише извозила воће и орашасте плодове, и то некуване или куване, те смрзнуте, за износ од око 37 милиона КМ.

Кајсије, вишње, брескве, трешње и шљиве су извезене за око 10 милиона КМ, док је осушено поврће, цијело или резано, отишло за око 7,5 милиона КМ.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, рекао је за "Независне новине" да је велика суша која је погодила БиХ у претходном периоду утицала на воће и поврће, те се оно мора увозити у већем обиму.

- Немамо ми довољно ни воћа ни поврћа јер је 90 дана била суша, нисмо имали капи кише. Ово није никакво чудо, чудо би било да се не увози. Ове године је увоз воћа и поврћа оправдан. Нисмо могли ове године имати адекватну производњу. Неминовност је била да се увози како би се тржиште задовољило. Што се тиче цијена воћа и поврћа, оне ће сигурно бити више - нагласио је Хасановић.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, рекао је да је суша утицала на неке врсте воћа, али су то јагода, трешња и друге врсте којих немамо у великом обиму.

- Када је у питању јабука, још имамо залиха од прошле године. Ту су јаки увознички лобији и ми нисмо успјели да продамо неке количине из прошле године. Тако су и цијене увезених сорти воћа, на примјер јабуке, доста више у односу на цијене по којима их наши произвођачи продају. Ми дајемо јабуке по 70-80 фенинга по килограму, док у неким маркетима килограм јабуке кошта 3,15 КМ. Ту се види колико се зарађује на јабукама. Због тога што се више увози воћа, вјероватно ће и цијене бити више - истакао је Дојчиновић.

Коментари 0
Повезане вијести
Од октобра нове цијене кафе Од октобра нове цијене кафе
Плате порасле за 133 КМ, шта је све поскупјело? Плате порасле за 133 КМ, шта је све поскупјело?
База података поскупљује регистрацију возила? База података поскупљује регистрацију возила?
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    18h 36m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    6h 11m
    0
  • Домаћи посни брускети
    6h 44m
    0
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    4h 10m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    2h 2m
    2