Посланици мјесецима не раде, а огромне плате редовно лијежу

04.09.2024. 09:00
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Када засједају, јавили се или не јавили за ријеч, добиће исту, огромну плату, а и када не раде по неколико мјесеци, приходи им нису умањени ни за једну марку.

Тако, укратко, изгледа свакодневица народних трибуна у БиХ, па ће тако добар дио њих ове године мјесецима одмарати, јер је, може се закључити, преча битка за гласове него усвајање закона и доношење осталих одлука битних за грађане.

Примјера ради, десета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске (НС РС) одржана је 9. јула. Редовних више неће бити до након избора, тј. три мјесеца. А можда ни ванредних.

 -Невјероватно је да се испред озбиљних проблема грађана и законских процедура које чекају да буду усвојене ставља политичка кампања која се претворила у разна сијела и зборове. Посланици примају редовно плате и за, могу рећи, у неку руку, свој нерад. Имамо и ситуацију да, и када засједа Народна скупштина, добар дио посланика се није никада јавио за ријеч. Чак се и не појављују на сједницама одбора и комисија. Тако да је генерално катастрофално стање. Према мом мишљењу, требало би увести одређене мјере за оне који апсолутно не учествују у раду НС РС, њених одбора, комисија - каже за "Независне новине" народни посланик Ђорђе Вучинић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је недавно да ће редовно скупштинско засједање почети након локалних избора.

- У септембру неће бити сједница, а видјећемо када ће бити у октобру - рекао је Стевандић.

Међутим, много другачије стање није ни на нивоу БиХ. Септембар ће, по свему судећи, протећи у паузи.

- Нећемо утврђивати термин нове сједнице, у складу са ранијим договорима. Покушаћемо да у току изборне кампање не држимо сједнице уколико баш не буде нешто посебно важно. Сретно свима у изборној кампањи. Видимо се по потреби - ријечи су којима је недавно Небојша Радмановић, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, окончао 21. сједницу овог дома.

Делегати Дома народа парламента БиХ нису засједали од 19. јула, када је одржана хитна сједница, а када ће се састати поново и да ли ће се то десити ускоро - не зна се.

- Ја сматрам да је то заиста непримјерено, поготово са аспекта новца који примају сви делегати. Већина њих не долази уопште овдје и у суштини не радимо свој посао који је заснован на уставу и закону. Мислим да је непримјерено да нема редовних сједница, а ја ћу се потрудити да буде организована хитна сједница, с обзиром на то да припремам измјене једног закона. Па макар нека им то буде повод да се видимо - каже Златко Милетић, делегат у Дому народа парламента БиХ.

На питање да ли би се оваква "успаваност" могла повезати са чињеницом да слиједе локални избори, он даје недвосмислен одговор.

- Има то везе једно с другом. Очигледно један дио њих, а говорим о владајућој структури, избјегава да прави састанке те врсте, јер би, у ствари, отворили простор опозицији да износи све оно што није у реду, а то им у овом тренутку у политичком смислу не одговара - поручује Милетић у изјави за "Независне новине".

Тек нешто боље стање је у Парламенту ФБиХ. Није било засједања у августу, пошто је био колективни одмор, али ће бити сједница у септембру.

- Спомињало се да не буде сједница у септембру, како се говорнице не би злоупотребљавале у контексту кампање, али је ипак на крају одлучено да их буде - рекао је за "Независне новине" један од посланика у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Док, дакле, народни трибуни имају ту привилегију да им се на текуће рачуне слијевају огромне своте, а притом одмарају и по пар мјесеци, "обични" радници имају тек неколико седмица одмора годишње.

- Политичари у БиХ су се поодавно одродили од људи који их бирају. Нажалост, оно што се дешава јесте да грађани опет у октобру неће знати на адекватан начин да казне оне који се бахато понашају. Не постоји ниједна држава на свијету која има оволики број парламената на мањем простору, нити већи број заступника или посланика на миноран број становника - каже за "Независне новине" Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 04.09.2024. 13:29
    Dati im dnevnice i to je to,većina ima druga pimanja,ko nema primanja dati mu 2 prosječne plate i to je to.A ima ih koji su na više funkcija i za svaku primaju platu ili neku naknadu.
  • Generic placeholder image
    Doktor 04.09.2024. 09:46
    Uvesti zakon da se funkcioneri placaju SMS porukama.A djecu da liječimo iz budzeta!
Повезане вијести
Да ли се Српска задужила још 10 милиона КМ? Да ли се Српска задужила још 10 милиона КМ?
Шта пише у нацрту закона који враћа химну "Боже правде" Шта пише у нацрту закона који враћа химну "Боже правде"
Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0